Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU a cerut Moscovei să pună capăt transferului forțat de copii ucraineni în Rusia

Comitetul pentru Drepturi al ONU a cerut Moscovei să pună capăt transferului forțat de copii ucraineni în Rusia, să ofere informații despre cei care au fost deja tranferați și să se asigure că se întorc acasă. Potrivit France Presse, Ucraina estimează că cel puțin 20 de mii de copii ucraineni au fost trimiși cu forța în Rusia de la începutul războiului în februarie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aceste transeruri forțate de copii ucraineni în Rusia reprezintă ”o formă de genocid”. Potrivit autorităților de la Kiev, în urma presiunilor comunității internaționale, doar 400 de copii ucraineni au fost repatriați.

Curtea Penală Internațională, instanță nerecunoscută de Rusia, a emis anul trecut mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru copii Maria Lvova-Belova pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

Experții ONU solicită Rusiei să pună capăt transferului sau deportării forțate a copiilor și cer Moscovei să furnizeze informații despre numărul precis de copii luați din Ucraina și locația actuală a fiecărui copil. Acest lucru este necesar pentru ca părinții sau reprezentanții legali să îi poată urmări și să se asigure că copiii sunt returnați în familiile și comunitățile lor cât mai curând posibil. .

Experții subliniază că domnul Putin a emis luna trecută un decret prin care se acordă cetățenia rusă cu o procedură simplificată copiilor care au fost deportați sau transferați forțat. Comitetul, responsabil de monitorizarea modului în care țările pun în aplicare Convenția Internațională a Drepturilor Copilului, și-a exprimat îngrijorarea după rapoartele conform cărora copiii ucraineni care locuiesc chiar și temporar în Rusia sunt lipsiți de naționalitatea lor ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE