Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană plăteşte a doua cerere de plată a României din PNRR: 2,76 miliarde euro au intrat în țară

Comisia Europeană face plata pentru a doua cerere de plată a României, de 2,76 miliarde euro, din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Plata de vineri, în valoare de 2,76 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi, a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 49 de jaloane şi obiective legate de a doua tranşă.

Ele acoperă reforme cheie în domenii cum ar fi tranziţia verde şi digitală - adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind serviciile de cloud utilizate în sectorul public", precizează CE.

România a prezentat şi reformele pentru îmbunătăţirea aplicării politicilor publice, a promovării turismului şi culturii, dezvoltării resurselor umane în sectorul sănătăţii, îmbunătăţirea colectării taxelor şi sustenabilitatea pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului de educaţie, precum şi întărirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei contra corupţiei.

Plăţile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU, se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi reformelor stabilite în Planul său de Redresare şi Rezilienţă.

În 16 decembrie 2022, România a prezentat CE a doua cererea de plată, de 2,8 miliarde de euro, pe baza îndeplinirii celor 51 de jaloane şi obiective. În 27 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară parţial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României, şi a găsit că două jaloane legate de investiţiile în energie nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Ce spune ministrul de Finanțe

”Spuneam la 1 septembrie că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să ajungă în țară banii aferenți cererii de plată II din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro. Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape 𝐳𝐞𝐜𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, din cadrul acestui instrument.Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani.

Mă tot auziți că subliniez: trebuie să ducem la bun sfârșit reformele asumate și să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicații directe și indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea și dezvoltarea economiei, stabilitatea și sustenabilitatea bugetului, cât și performanțele procesului administrativ.

Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE