Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană introduce dreptul la reparare. Consumatorii vor putea să-și repare ușor produsele în loc să le schimbe cu altele

Comisia Europeană a adoptat miercuri normele comune cu privire la dreptul la repararea bunurilor. În acest mod, consumatorii ar putea fi încurajați să repare mai ușor și mai ieftin produsele, în loc să cumpere unele noi. Executivul comunitar își propune să sprijine obiectivele Pactului verde european prin reducerea deșeurilor.

În ultimii zeci de ani, oamenii nu au primit suficiente stimulente pentru a-și repara bunurile la expirarea garanției legale, iar atunci când un produs se defecta, era mai degrabă înlocuit decât reparat. Prin propunerea Comisiei Europene, consumatorii vor putea repara mai ușor și mai ieftin produsele, în loc să cumpere altele noi. De asemenea, o cerere mai mare în aceste sens va da un impuls sectorului reparațiilor, stimulându-i în același timp pe producători și vânzători să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

”Propunerea de astăzi va asigura faptul că mai multe produse sunt reparate înainte să expire garanția legală și că, totodată, consumatorii au la dispoziție opțiuni mai simple și mai ieftine de reparare a produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic (cum ar fi aspiratoarele sau, în curând, tabletele și telefoanele inteligente) atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai funcționează din cauza uzurii”, au precizat reprezentanții Executivului comunitar.

Cetățenii din UE, încurajați să recurgă la repararea și reutilizarea produselor

Inițiativa Comisiei Europene prevede introducerea unui nou ”„drept la reparare” pentru consumatori, atât înainte de expirarea garanției legale, cât și după expirarea acesteia.

”Înainte de expirarea garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului”, a anunțat Comisia Europeană.

Reparații mai ușoare și după ce expirarea garanției produsului

Potrivit Comisiei Europene, consumatorii vor avea la dispoziție, după expirarea garanției legale, un nou set de drepturi și instrumente pentru ca repararea să devină o opțiune ușoară și accesibilă:

  • dreptul consumatorilor de a solicita producătorilor, în temeiul legislației UE, repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic, cum ar fi o mașină de spălat rufe sau un televizor. Astfel, consumatorii vor avea întotdeauna la cine să apeleze atunci când optează să își repare produsele, iar producătorii vor fi încurajați să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile;
  • obligația producătorilor de a-i informa pe consumatori cu privire la produsele pe care sunt obligați să le repare ei înșiși;
  • o platformă online pentru găsirea de reparatori, care să îi pună în legătură pe consumatori cu reparatorii și cu vânzătorii de bunuri recondiționate din zona în care locuiesc. Platforma va permite efectuarea de căutări în funcție de zonă și de standardele de calitate, ajutându-i pe consumatori să găsească oferte atractive și sporind vizibilitatea reparatorilor;
  • un formular european de informații privind repararea, pe care consumatorii îl vor putea solicita oricărui reparator, care va oferi transparență în ceea ce privește condițiile și prețul reparațiilor și va facilita compararea de către consumatori a ofertelor de reparații;
  • va fi elaborat un standard european de calitate pentru serviciile de reparații, pentru a-i ajuta pe consumatori să îi identifice pe reparatorii care se angajează să asigure o calitate mai bună. Acest standard de „reparare ușoară” va fi deschis tuturor reparatorilor din întreaga UE care doresc să se angajeze să respecte standarde minime de calitate, de exemplu pe baza duratei sau a disponibilității produselor.

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Peste 30 de milioane de tone de deșeuri, produse în fiecare an în UE

Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat recent, 77% dintre cetățenii europeni simt că au o responsabilitate persoană pentru a lua măsuri în așa fel încât să limiteze schimbările climatice. Adesea, oamenii aruncă produse ce se defectează, fără să încerce să le repare.

Din acest motiv, în fiecare an sunt produse 35 de milioane de tone de deșeuri și sunt consumate 30 de milioane de tone de resurse, ceea ce duce la generarea a 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE.

De asemenea, Comisia Europeană estimează că înlocuirea produselor în locul reparării lor îi costă pe consumatori aproape 12 miliarde de euro pe an. În plus, se estimează că inițiativa va genera creștere economică și investiții în UE în valoare de 4,8 miliarde EUR.

Comisia Europeană își propune ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE