Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Clotilde Armand, acuzată de ANI de incompatibilitate, după ce s-a numit manager de proiect și și-a mărit indemnizația

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

07/11/2022 , 15:20

Clotilde Armand anunță că depune plângere împotriva inspectorului ANI

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a scris că va depune plângere penală împotriva inspectorului ANI care a refuzat sistematic accesul la dosar.

Primarul Sectorului 1 a scris pe contul său de Facebook că ANI i-a refuzat accesul la dosar, deși aceasta l-a solicitat de mai multe. De asemenea, aceasta a adăugat că „conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă.”

07/11/2022 , 14:16

Prefectul Capitalei: „Beneficiază de prezumția de nevinovăție”

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, precizează că până la o decizie definitivă, primarul Sectorului 1 „beneficiază de prezumția de nevinovăție”, scrie g4media.ro.

„Mandatul încetează cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Ulterior, CL desemnează un viceprimar care preia atribuțiile primarului. E o problemă a instanței de judecată, depinde cât va dura judecarea sesizării. Beneficiind de prezumția de nevinovăție își exercită în continuare funcția de primar”, a transmis prefectu, potrivit sursei citate.

07/11/2022 , 14:12

PSD cere USR să o suspende pe Clotilde Armand

Social democrații au solicitat USR să o suspende pe Clotilde Armand.

„Conducerea USR are obligaţia morală de a convoca, de urgenţă, o şedinţă pentru suspendarea din partid a doamnei Clotilde Armand, până când aceasta îşi va rezolva problemele cu justiţia. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcţiei publice se dovedeşte a fi pură demagogie. În cazul doamnei Armand, nu mai e vorba doar de declaraţii politice sau de speculaţii de presă. Este o acuzaţie oficială, din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a iniţiat o procedură în justiţie împotriva doamnei primar, pentru fapte penale şi incompatibilitate”, se arată în comunicatul transmis de PSD.

Numirea în funcția de manager de proiect

Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare, cu până la 30%.

În plus, ANI a sesizat prefectul municipiului Bucureşti cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice, respectiv a dispoziţiei de numire în funcţia de manager de proiect şi a celor 4 dispoziţii prin care au fost suplimentate veniturile, atribuţii conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reţinute aspecte şi indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese în materie administrativă şi a legislaţiei în materie penală.

Reacția lui Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1 a scris într-o postare pe Facebook că această anchetă este o „încercare disperată de hărțuire”, iar tot proiectul este corect și eligibil și va pune la dispoziție toate documentele solicitate.

ANI a comunicat faptul că Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de primar al Sectorului 1 şi funcţia remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE