Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Climatologii vor modificarea pragului de caniculă. Riscul mortalității apare la o temperatură mult mai mică de 37 de grade

Experții iau în calcul modificarea pragurilor de peste 35 de grade Celsius folosite pentru a avertiza populația în legătură cu temperaturile ridicate.

Adina Croitoru, profesor la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai a confirmat pentru Euronews că există studii în acest sens. Cercetările specialiștilor arată că riscul mortalității apare la o temperatură mult mai mică decât pragul folosit în prezent.

Ce spun climatologii

Climatologul Adina Croitoru atrage atenția asupra pericolelor induse de stresul termic cald.

“Mortalitatea începe să crească la temperaturi mult mai scăzute decât 37 de grade Celsius. Pragurile de la care mortalitatea începe să crească în orașele mari din România sunt sub 30 de grade Celsius. Cred că ar trebui ajustate atât pragurile de avertizare cod galben, cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, cât și legislația în ceea ce privește protecția muncii în cazul muncii în exterior.

Nu știu care este baza științifică sau dacă a existat una în spatele stabilirii acestor praguri. Cert este că noi (UBB) la momentul acesta suntem în discutii și dezvoltăm proiecte de cercetare împreună cu ANM pe baza cărora să putem face recomandări de modificare a pragurilor de avertizare a publicului larg, inclusiv a legislației aferente. În România, avem un prag minim de avertizare mult mai ridicat decât țările vecine și nu suntem altă specie, nu avem alte condiții de adaptare sau alte gene decât vecinii noștri”, a declarat Adina Croitoru.

Cum se măsoară temperaturile

Temperaturile se măsoară după norme internaționale standard, în toate stațiile meteo. De exemplu, în cea din Băneasa, temperatura aerului este înregistrată automat, la fiecare secundă. Termometrul este înconjurat de un adapost meteorologic pentru a fi ferit de radiația solară care il poate încălzi, dar si de precipitații.

Temperatura la sol nu este masurată automat încă, iar în zonele de munte, pentru că solul este stâncos, nu se fac deloc aceste măsurători.

Valorile înregistrate automat ajung în sistemul electronic ANM și în funcție de acestea, meteorologii emit sau nu avertismente.

Codurile meteo au fost introduse de Administraţia Naţională de Meteorologie în anul 2005, anul în care ţara noastră trecea la serviciul Meteo Alarm.

De atunci, ANM emite diverse avertizări, însoţite de un cod, fie el galben, portocaliu sau roşu, care însoţesc diferite fenomene meteorologice periculoase: caniculă, vânt, ploi, polei, ceaţă, viscol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE