Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Civil israelian, ucis în Ierusalim de militarii IDF. Reacția lui Benjamin Netanyahu: ”Asta e viața”

Un scandal a luat amploare în Israel, după ce pe rețelele de socializare au fost publicate imagini cu momentul în care un militar israelian a împușcat mortal, în plină zi, un civil evreu, în timpul atacului terorist comis joi asupra Ierusalimului. În urma incidentului, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat: ”asta-i viața”.

Declarația a fost criticată în termeni duri de fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, în condițiile în care civilul israelian ucis de IDF împușcase un terorist în timpul atacul, relatează publicația Times of Israel.

Benny Gantz, care este membru al Guvernului de război, a cerut declanșarea unei anchete în cazul morții lui Yuval Castleman.

”Cazul lui Yuval, eroul, nu este «asta e viața», ci un semnal de alarmă care necesită învățarea unor lecții ce vor salva vieți în viitor", a scris Gantz pe rețeaua X (fosta Twitter).

Liderul partidului Unitatea Națională a cerut ”o anchetă complexă" pentru a evalua eșecurile de pe teren și de politică care au dus la moartea lui Castleman.

"Pe lângă ancheta obligatorie a cazului tragic de către IDF și de către Poliție, este necesară o anchetă complexă asupra circumstanțelor care au dus la aceasta, [precum și asupra] procedurilor și respectării regimului armelor", a mai precizat Gantz, fost ministru al Apărării, pe X.

Potrivit Times of Israel, în imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum Yuval Castleman și-a aruncat arma, a îngenuncheat și a strigat ”Nu trageți”, în timp ce soldații israelieni s-au apropiat de el. Cu toate acestea, bărbatul de 38 de ani a fost împușcat de unul dintre militarii israelieni.

Familia lui Castleman a catalogat moartea bărbatului drept o ”execuție”.

"Acesta este angajamentul nostru față de Yuval [Castleman], familia sa și societatea israeliană în ansamblu. Momentul unui atac este aproape mereu complex și sunt sigur că soldatul care l-a împușcat pe Yuval a făcut-o din greșeală, o greșeală care a costat mult”, a mai precizat Gantz.

Ulterior, premierul Netanyahu a anunțat că Yuval Castleman a fost declarat erou al Israelului.

”Regretatul Yuval Doron Castleman este un erou al Israelului. Yuval a salvat multe vieți într-un act de mare eroism, însă, din păcate, acolo s-a întâmplat o tragedie teribilă - omul care s-a salvat a fost ucis. Acest lucru trebuie să fie investigat în profunzime”, a scris Netanyahu, pe rețeaua X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE