Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, reclamat pentru „discriminarea moldovenilor”. Un liberal ieşean îi cere demisia: E o rușine pentru Iași, pentru Moldova

Împotriva premierului Marcel Ciolacu a fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce acesta a spus: „Buzău nu este în Moldova, vă rog frumos să nu mă jigniți!”. Sesizarea a fost făcută de liderul USR din municipul Iași, deputatul Filip Hăvârneanu. El cere ca șeful Guvernului să fie amendat pentru discriminarea moldovenilor. Și liderii PNL din Moldova îi cer socoteală președintelui PSD. „Buzăul este în România”, a replicat președintele liberal Nicolae Ciucă.

Ciolacu, reclamat pentru „discriminarea moldovenilor”

USR l-a atacat pe Marcel Ciolacu printr-o postare ironică pe rețelele de socializare, dar și printr-o plângere la CNCD.

 „Un astfel de derapaj, fie el și verbal, față de locuitorii din regiunea din care și eu provin și o reprezint ca parlamentar, nu poate fi trecut cu vederea și acceptat, mai ales când vorbim de un demnitar”, a scris Filip Hăvârneanu pe Facebook.

Replici au venit și de la partenerii de guvernare. În cariera sa militară, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost comandant de divizie la Buzău.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „La un moment dat, am fost întrebat dacă după atâţia ani de zile mă simt ca fiind de-al locului. Le-am zis că da, mă simt a fi şi moldovean, pentru că am lucrat acolo şi mi-a plăcut să lucrez cu oamenii. Am lucrat cu oameni oriunde în țara asta. M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa. Buzăul este în România. Știm cu toții unde este Buzăul”.

Liberalii din Moldova sunt mult mai vehemenți. Președintele Consiliul Județean Iași spune că Marcel Ciolacu nu ar trebui să mai fie premierul României.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Și eu, ca toți colegii mei, ca toți ieșenii, suntem mândri că suntem moldoveni. Și vă mărturisesc că orice zi în plus pentru Marcel Ciolacu în fruntea Guvernului României este o rușine pentru Iași, pentru Moldova și, din păcate, pentru națiunea română”.

Premierul Marcel Ciolacu și-a prezentat scuzele la scurt timp după declarația controversată.

„Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva”, a ținut să precizeze premierul României.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere, de asemenea, demisia lui Ciolacu: „Ar trebui să nu facă declarații defăimătoare la adresa locuitorilor dintr-o anumite parte a României”

În direct la Euronews România, Dorin Dobrincu, președintele Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei l-a acuzat pe Ciolacu de „regiofascism”.

„A făcut această declarație că s-a simțit jignit dacă i s-ar spune că Buzăul e în Moldova. Modul în care Marcel CIolacu a făcut această declarație și contextul ne-au arătat că avem de-a face cu un om politic care pur și simplu nu înțelege gravitatea afirmațiilor sale și poziția din care o face.

Pentru toată lumea, Marcel Ciolacu este nu doar președintele PSD, ci și este și prim-ministrul României. Asta înseamnă că ar trebuie să se comporte într-un mod responsabil și ar trebui să nu facă declarații defăimătoare la adresa locuitorilor dintr-o anumite parte a României. Aici e vorba despre Moldova, dar putea fi vorba și despre altceva.

Asta nu face decât să jignească sentimentele moldovenilor, mai ales că a mai spus ceva acolo care ne pune într-o poziție de inferioritate, adică a spus că a trebuit să vină Grindeanu din Banat ca să facă autostrăzi în Moldova, ca și cum ar fi așa o formă de pomană pentru locuitorii Moldovei”, a declarat Dorin Dobrincu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE