Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, primele reproșuri la adresa lui Lucian Bode după eșecul Schengen. „Au fost niște scăpări. A fost o abordare greșită”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a publicat o scrisoare deschisă adresată omologului său austriac, cel care a votat împotriva aderării României la Schengen. Bode îi reproșează lui Gerhard Karner că a făcut un joc politic nedemn. În schimb, președintele PSD îi face reproșuri lui Lucian Bode, care a reprezentat România în Consiliul JAI.

Marcel Ciolacu susține că intrarea la vot împreună cu Bulgaria a fost o decizie greșită.

„Cred că au fost niște scăpări și de la reprezentanța. Din punctul meu de vedere, a fost o abordare greșită. Intrând pe ordinea de zi împreună cu Bulgaria, oricum România nu ar fi avut nicio șansă fără votul Austriei, chiar numai cu votul Olandei, fiindcă. Noi ne-am bucurat că Parlamentul olandez a spus că susține România și nu susține Bulgaria, dar a fost se pare o capcană”, a spus președintele PSD.

Marcel Ciolacu a declarat, după reuniunea Comitetului Politic Național al Partidului Social Democrat, că în interiorul partidului, social-democrații au discutat despre un sondaj de opinie referitor la nemulțumirile românilor după eșecul aderării la spațiul Schengen.

„În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare a românilor față de un alt stat membru al UE și al Europei, altfel prieten. Această abordare brutală a Austriei, totuși ieșind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerințele tehnice.

Este pentru prima oară când Consiliul European și Comisia Europeană propun ceva Consiliului JAI și decizia e cu totul alta. Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă, la pachet cu Bulgaria, atâta timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria”, a afirmat liderul social-democrat.

Ciolacu, despre eșecul aderării la Schengen. „Acest pachet România-Bulgaria a fost trecut acum 10-11 ani”

Marcel Ciolacu a precizat că în situația în care Austria ar fi votat în favoarea aderării României la Schengen, „dacă pe ordinea de zi se rămânea în același pachet România cu Bulgaria, oricum n-am fi trecut de votul JAI”, pe fondul opoziției Olandei.

„Acest pachet România-Bulgaria a fost trecut acum 10-11 ani. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca propunerea de intrare pe ordinea de zi la Consiliul JAI să fie deja la separare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mai mare (...)

Dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria, era normal ca Bulgaria să își asume un drept, să nu voteze splitarea (separarea), ținând cont că Olanda anunțase deja că nu votează cu ei”, a mai precizat președintele Camerei Deputaților.

Președintele PSD: „Am lucrat într-un fel la impuse, noi știind că Olanda va vota împotriva Bulgariei”

„S-a cerut decuplarea de Bulgaria. Nu avea cum să facă mai multe (ministrul de Interne) pentru că și Bulgaria are drept de veto asupra ordinii de zi.

Singurul lucru pe care România putea să-l facă era să aibă un drept de veto, că dacă ies România și Bulgaria de pe ordinea de zi, să ceară același lucru în cazul Croației. Am lucrat într-un fel la impuse, noi știind că Olanda va vota împotriva Bulgariei și implicit asupra României”, a mai precizat Ciolacu.

De asemenea, președintele PSD l-a acuzat pe ministrul austriac de Interne că „a pus mai presus interesul personal al dânsului electoral” deoarece pe 23 ianuarie vor avea loc alegeri regionale în Austria inferioară.

„Am văzut punctul de vedere al cancelarului Austriei și al ministrului de Interne. Totuși, e o frustare pentru că ministrul de Interne mi se pare că are alegeri în luna ianuarie și a pus mai presus interesul personal al dânsului electoral.

Au fost partide din România care au pus interesul personal mai presus decât un interes european. De obicei au pierdut alegerile”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE