Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Cinema plutitor în Sibiu. Sute de oameni au urmărit, din bărci, filme proiectate pe lac

Publicat de: Elena Moldoveanu

Sute de oameni au avut parte de o experiență unică în acest weekend: plutind în bărci, sub clar de lună, au văzut filme proiectate pe un ecran imens, amplasat între mori de vânt, în mijlocul Dumbrăvii Sibiului.

Evenimentul Warm-Up AFF, oferit publicului de către organizatorii Astra Film Festival, a reprezentat o deschidere pentru festivalul internațional de film documentar care va avea loc la Sibiu, în săli de cinema și online, în perioada 9-16 octombrie 2022. Filmele, care vor fi proiectate în premieră la AFF România, vor fi ulterior disponibile online, pentru publicul din toată țara.

Un proiect inovator

În prima seară, spectatorii din cinemaul plutitor s-au confruntat cu întrebări simple și directe despre viitorul în care oamenii vor conviețui cu inteligența artificială. Cele mai profunde și mai filozofice momente ale filmului „Who made you?” au fost dialogurile surprinzătoare între copii și roboți. Filmul este omagiat cu două premii importante: Cel mai bun documentar la Raindance Film Festival, 2019, şi „KI Science Film Award” la Festivalul de Film Ştiinţific organizat de Karlsruhe Institute of Technology, 2019.

În cea de a doua seară, spectatorii filmului-eveniment „River” au trăit ceva extraordinar: parcă râurile de pe ecran se scurgeau în apa lacului din mijlocul Dumbrăvii Sibiului și în sus, spre cerul cu stele strălucitoare, purtând cu ele gândurile nerostite ale oamenilor fermecați de experiența pe care o trăiau. Producţia australiană, realizată de Jennifer Peedom şi Joseph Nizeti, a fost desemnată drept Cel mai bun documentar internaţional la Florida Film Festival.

VEZI GALERIA
2 imagini

„Este emoționant și spectaculos să plutești în bărci, sub clar de lună, să poți să vizionezi un film în premieră în România, pe un ecran imens între mori de vânt. Îi așteptăm pe spectatorii noștri din acest weekend, pe toți iubitorii cinemaului de non-ficțiune, la Astra Film Festival, unde am pregătit peste 200 de evenimente culturale,” a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE