Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România: Cine va suferi odată cu reducerea consumului de gaz, în linie cu statele UE

Conducta Nord Stream pompează gaz din această dimineață la 20% din capacitate. Este reacția Moscovei la acordul convenit ieri între miniștrii energiei din statele Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaz cu 15%. Oficialii europeni vorbesc deschis despre un război comercial. Măsurile concrete de reducere a consumului de gaz sunt lăsate la latitudinea țărilor membre, iar Guvernul României a transmis că nici consumatorii casnici, nici IMM-urile și nici serviciile sociale nu vor fi afectate.

Jurnalistul Euronews, Sonia Teodoriu, a vorbit despre această măsură luată de statele Uniunii Europene și despre cei mai mari consumatori de gaz din România.

Sonia Teodoriu: „Măsurile de economisire au un caracter voluntar, a subliniat Guvernul României într-un comunicat de presă. Țara noastră dispune de surse  interne de gaze naturale și  este bine poziționată pentru a face față iernii viitoare, ceea ce înseamnă că România este între țările care poate cere derogarări de la acordul convenit la nivel european.

Chiar dacă va fi nevoie de un consum mai mic marii consumatori de gaz vor fi vizați, ne-au explicat oficiali europeni. Termocentrala de la Brazi are cel mai mare consum de gaz din România, urmată de CET Luduș, iar în top 15 mari consumatori de gaze naturale din România sunt alte trei companii producătoare de energie electrică. Acordul european mai prevede ca statele membre care se bazează puternic pe gaze pentru producerea electricității sunt, de asemenea, exceptate pentru a evita o  criză energetică. E posibil ca și pe baza acestei prevederi, Guvernul de la București să ceară o derogare.

De altfel, toate țările care și-au depășit țintele de stocare a gazului natural, asa cum e cazul Romaniei, pot cere derogări. Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale din România era de puțin peste 55%, peste nivelul obligatoriu de 46 % la 1 august.

Media Uniunii Europene de stocare a gazului natural este 57%. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la inaugurarea oficială a zăcământului Midia că până la 1 noiembrie gradul de umplere a depozitelor va crește la 80%”, a conchis Sonia Teodoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE