Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cifre record la titlurile de stat. De astăzi, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu maturitate de un an, la o dobândă de 8,25%

Statul se împrumută tot mai mult de la populație. Creșterea sumelor atrase de la populație este efectul ascensiunii semnificative a dobânzilor plătite pentru deținerea titlurilor de stat, care au ajuns peste dobânzile la depozitele bancare.

Doar în prima jumătate a anului 2022, Ministerul Finanțelor a atras echivalentul a peste 9,5 miliarde de lei și a bătut recordul de 9,41 de miliarde de lei de anul trecut, având în vedere ritmul ridicat, mai ales al emisiunilor din seria Tezaur.

Nevoia de lichiditate face ca statul să se împrumute tot mai scump de la populație. Concret, statul face concurență băncilor, pentru că dobânzile oferite de Ministerul Finanțelor pentru titlurile de Stat sunt superioare randamentelor de la băncile comerciale.

De astăzi, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu maturitate de un an, la o dobândă de 8,25%. Mai mare decât ROBOR la 3 luni, care la ultima cotație a fost de 8,12%.

Cei care împrumută statul cu 1.000 de euro vor primi anul viitor 85 de euro. Cei care dispun de fonduri de investiții mai mari, pot obține câștiguri superioare celor la depozitele bancare.

10.000 de euro investiți în titluri de stat, aduc un profit de 850 de euro. Ar fi cam echivalentul a patru salarii minime pe economie. Asta în condițiile în care de la bănci ar obține doar 45 de euro la 1.000 de euro economisiți.

Titlurile de stat pot fi cumpărate online doar de către cei care au cont în Spațiul Privat Virtual.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu. Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat şi în luna iulie. Suma investită a fost de 1,49 miliarde lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE