Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China trimite prima sa delegație în Taiwan de la debutul pandemiei

Prima delegaţie chineză aflată în vizită în Taiwan de la debutul pandemiei de COVID-19 a avut parte de „o primire călduroasă”, a declarat luni primarul Taipeiului, Chiang Wan-an, care conduce Kuomintang (KMT), partid mai favorabil unei apropieri de China decât Partidul Democratic Progresist al preşedintei Tsai Ing-wen, transmite AFP, citată de Agerpres.

Vizita celor şase membri ai delegaţiei chineze, sosiţi sâmbătă de la Shanghai, intervine după o serie de schimburi recente între Beijing şi Taiwan, care se pregăteşte de alegeri prezidenţiale în 2024.

Responsabilii chinezi şi taiwanezi „au schimbat puncte de vedere privind probleme municipale, precum cultura, sportul şi turismul. Delegaţia de la Shanghai a declarat de asemenea că a avut parte de o primire călduroasă”, a subliniat primăria din Taipei într-un comunicat emis luni.

Tensiuni între China și Taiwan

Din cauza tensiunilor politice dintre Taiwan şi China, schimburile erau limitate chiar şi înainte de pandemie.

China revendică insula guvernată democratic ca făcând parte din teritoriul său şi a intensificat presiunea militară, diplomatică şi economică după alegerea ca preşedinte a lui Tsai Ing-wen în 2016.

Întrebat dacă această vizită constituie semnul unei încălziri a relaţiilor cu Taiwanul, şeful delegaţiei de la Shanghai, Li Xiaodong, a răspuns: „O aşteptăm cu nerăbdare”.

„Însă este imposibil să obţinem o schimbare radicală doar prin intermediul unui grup de lucru ca al meu. Cele două părţi trebuie să lucreze împreună”, a subliniat el.

Vicepreşedintele KMT, Andrew Hsia, a efectuat recent o călătorie de nouă zile în China, unde a solicitat mai multe zboruri directe şi ridicarea restricţiilor la importuri.

Anul trecut, Beijingul interzisese importurile de fructe şi peşte din Taiwan, ca represalii la vizita în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

După această deplasare, relaţiile sino-taiwaneze au atins punctul cel mai de jos, Beijingul replicând atunci cu ample manevre militare în jurul insulei.

Şeful Biroului pentru afaceri taiwaneze de la Beijing, Song Tao, i-a dat asigurări lui Andrew Hsia că Partidul Comunist Chinez este pregătit să colaboreze cu KMT pentru promovarea unor relaţii bazate pe principiul respingerii independenţei insulei, a transmis agenţia oficială Xinhua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE