Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea lui Igor, ucraineanul care a oprit atacul armatei ruse asupra satului său: ”Am fost împușcat pentru prima dată în viața mea”

Chiar în primele zile de război, satul ucrainean Buzova a fost în centrul unei ofensive rusești extrem de puternice. Localitatea se află la vest de Kiev și, timp de câteva luni, soldații Moscovei au rămas blocați în zonă. Igor s-a implicat în acea perioadă de mare incertitudine și a ajutat orțele ucrainene cu ce a putut. Povestea lui o aflăm dintr-un material realizat de trimisul special al Euronews în Ucraina, Valerie Gauriat.

Igor Tkaciuk, localnic din Buzova: „Pe 5 martie, trupele Federației Ruse au început să tragă în casele noastre. Am reușit să ducem la subsol aproape toți oamenii care erau în case. Din păcate, zece minute mai târziu, a început bombardarea masivă a acestor clădiri rezidențiale. În acel bloc, o femeie a fost ucisă.”

Satul Buzova a fost în centrul luptelor în decursul ofensivei ruse din regiunea Kiev anul trecut. Igor are două apartamente în aceste clădiri, unde a locuit împreună cu soția și fiica sa.

Igor Tkaciuk, localnic din Buzova: „Niciuna dintre ferestre nu a rămas nespartă. Aici, tavanul a fost străpuns de un fragment de rachetă care a lovit casa. Era acea bucată de șrapnel. Am fost împușcat pentru prima dată în viața mea, când eram pe acoperișul acestei clădiri, pentru a coordona focurile artileriei noastre, care împingea înapoi trupele Federației Ruse.”

Cum a ajutat Igor Tkaciuk armata ucraineană

Cu puțin timp înainte de atac, Igor le trimitea forțelor ucrainene informații despre mișcările trupelor ruse, în timp ce acestea încercuiau satul Buzova.

Igor Tkaciuk, localnic din Buzova: „Aici era armata rusă cu trupe, tancuri și artilerie. Din această poziție aveam o perspectivă foarte bună asupra drumului pe care se aflau. Era unul dintre cele mai bune puncte de observare a mișcărilor lor, ceea ce mi-a permis să îndrum trupele noastre timp de cinci sau șase zile.”

Fondurile internaționale colectate de organizația ucraineană United24 sunt folosite pentru a restaura cele două blocuri. Rănit în timpul bombardamentului, Igor își recuperează forțele, pentru a reconstrui viitorul familiei sale și al locuitorilor acestor clădiri. De asemenea, vrea să aducă un omagiu numeroșilor civili uciși în Buzova, inclusiv fratelui său mai mic.

Igor Tkaciuk, localnic din Buzova: „Familiile se vor întoarce, care și-au pierdut proprietățile sau sănătatea. Cineva a murit acolo. Dar toate acestea dovedesc mai presus de toate că ucrainenii formează o națiune de neînvins. Nu ne pierdem niciodată speranța de a ne reconstrui viața fericită din trecut.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE