Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cheltuieli mai mari fără licitații. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru dublarea pragurilor privind valoarea achizițiilor directe

Președintele dă undă verde pentru cheltuieli mai mari, fără licitații. Klaus Iohannis a promulgat legea PSD-PNL care dublează pragurile pentru achizițiile publice directe.

Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede dublarea plafoanelor pentru achizițiile directe, fără licitație publică. Autoritățile vor putea contracta lucrări publice în valoare de până la 900 de mii de lei prin încredințare directă și vor putea achiziționa bunuri și servicii în valoare de 270 de mii de lei, fără licitație, prin încredințare directă.

Inițiativa a aparținut unor parlamentari din arcul guvernamental și a fost motivată de faptul că astfel vor fi implementate mai bine proiectele derulate prin PNRR și va avea loc o mai bună absorbție a fondurilor europene.

Cei din opoziție au criticat această măsură, spunând că este o lege cu dedicație pentru firmele de casă ale partidelor aflate la guvernare.

Inițiativa prevedea, înainte de a fi adoptată de Parlament, plafoane și mai mari pentru achiziții directe și anume: 5 milioane de lei pentru lucrări publice și 500 de mii de lei pentru bunuri și servicii și de asemenea, eliminarea Curții de Conturi din mecanismul de control a achizițiilor publice.   

Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, precum şi Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE