Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerere mare pentru locuințe sociale în Austria. Circa jumătate din populația Vienei trăiește în locuințe subvenționate de stat

Prețurile mari la locuințe și chirii îi determină pe tot mai mulți austrieci să trăiască în locuințe sociale, adică subvenționate de stat. Doar în Viena, capitala Austriei, municipalitatea alocă anual până la 400 de milioane de euro pentru construcția locuințelor cu chirii subvenționate.

Chiar și așa, numărul celor care-și doresc o locuință socială este mult mai mare în comparație cu cât reușește primăria să contruiască.

Viena, paradisul chiriașilor

Capitala Austriei este un adevărat paradis al chiriașilor. Aproape un million de oameni, circa jumătate din populația Vienei, trăiesc în locuințe sociale sau subvernționate de stat. Este și cazul lui Tesbire care, pentru un apartament de 70 de metri pătrați, plătește o chirie de 500 de euro pe lună, mult sub nivelul prețurilor de pe piață.

Bugetul municipal pentru locuințe sociale este de aproape 400 de milioane de euro.

Christian Schantl, reprezentant Wiener Wohnen: "Modelul nostru de locuințe este asigurat și finanțat printr-o taxă de locuință pe care o achită fiecare austriac. Este o mică contribuție din venitul lor brut. Și angajatorul are o contribuție, iar acești bani sunt destinați în mod special pentru construcția de locuințe în toată Austria."

În ultima perioadă, piața a suferit însă schimbăr radicale, pe fondul unei perioade prelungite cu rate scăzute ale dobânzilor. Dacă acum câteva decenii, 80% dintre construcții erau locuințe sociale și doar 20% propiretăți private, acum este exact invers.

Martin Orner, reprezentant Volkshilfe: "În urmă cu 10-15 ani, două treimi din toate apartamentele construite erau locuințe sociale. Acum este invers. Două treimi din toate apartamentele sunt construite de investitori privați. Rezultatul este, bineînțeles, creșterea prețurilor locuințelor. Trebuie să încercăm să schimbăm din nou situația. Soluția ar fi să obținem mai multe terenuri și mai multe oportunități pentru a construi noi locuințe sociale."

Până la o soluție care să acopere cererea, numărul oamenilor înscriși în listele de așteptare pentru locuințe sociale este în continua creștere, spun experții de pe piață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE