Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala de la Zaporojie: România nu ar fi afectată în cazul unui dezastru nuclear

Publicat de: Euronews

Joi dimineață, rușii au bombardat din nou zona centralei de la Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, fără să dea însă detalii despre eventuale victime și daune.

„Nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal la centarala nucleară de la Zaporojie”, a avertizat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Grossi a precizat că a discutat problema centralei cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, însă nu s-a ajuns la niciun acord privind crearea unei zone de Securitate.

Oficialii români vin și ei cu precizări pentru populație

În aceste condiții, oficialii români vin și ei cu precizări pentru populație. Riscul real pentru România este minim, ne transmite Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

Atât timp cât bombardamentele în Zaporojie vor continua riscurile sunt imense, transmite Agentia Internațională pentru Energie Atomică. Din luna februarie, de când a început războiul în Ucraina, astfel de avertismente au venit aproape săptămânal. Am încercat să aflăm cât de afectați am fi în România, în condițiile în care ceva ar exploda în centrala de la Zaporojie. Am aflat că dacă o centrală este la mai bine de 300 de kilometri distanță, riscurile sunt minime, iar între România și Zaporojie sunt 700 de kilometri în linie dreaptă.

„În situația de față am luat în calcul foarte multe scenarii. Rezultatul niciunui scenariu nu ne-a condus la consecințe radiologice care să afecteze sănătatea oamenilor din România. Suntem într-o zonă sigură”, a declarat Petre Min, directorul Departamentului de Urgențe al CNCAN.

„Oamenii să se informeze din surse sigure”

Întrebat care ar fi pașii pe care ar trebui să-i urmăm în situația în care se întâmplă ceva, directorul a explicat că „nu trebuie să facem nimic specific”.

„Oamenii să se informeze din surse sigure și să urmeze mesajele din partea autorităților. În această situație nu sunt lucruri de făcut. Distribuirea pastilelor a fost ceva planificat. Nu au fost distribuite să fie utilizate, doar în situația în care va fi nevoie”, a mai spus Petre Min, directorul Departamentului de Urgențe al CNCAN, la Euronews Romania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE