Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai sigure țări europene în care să călătorești în 2023

Căutați o călătorie care promite liniște în 2023? Pentru mulți călători, siguranța este unul dintre cei mai importanți factori atunci când aleg o destinație. De asemenea, pauza pandemică în călătorii i-a făcut pe mulți să fie mai precauți atunci când vizitează locuri noi.

Cum se realizează clasamentul?

Un bilanț anual realizat de compania americană de asigurări de călătorie Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) dezvăluie cele mai sigure 15 țări în care se poate călători în 2023 - inclusiv 11 din Europa.

Mai mulți factori contribuie la realizarea clasamentului, inclusiv rezultatele sondajelor efectuate de persoane care au vizitat destinațiile, Indicele Global al Păcii (GPI) al Vision of Humanity, cele mai recente sfaturi de călătorie ale Departamentului de Stat al SUA și scorurile GeoSure Global, care combină alertele privind criminalitatea, sănătatea și călătoriile în marile orașe. Cu toate acestea, unele țări, cum ar fi Finlanda, nu au fost incluse în ratinguri, conform Euronews Travel.

În afara Europei, Australia (locul 4), Canada (locul 6), Noua Zeelandă (locul 10) și Emiratele Arabe Unite (locul 13) au fost, de asemenea, incluse pe listă.

Iată care sunt cele 11 țări europene care au intrat în clasament.

11. Relaxați-vă cu o bere în Belgia

Belgia este una dintre cele mai sigure țări din lume, aflându-se pe locul 15 în lista BHTP și pe locul 22 în GPI.

Cea mai mare amenințare? Consumul de calorii. Renunță la bere și ciocolată și concentrează-te în schimb asupra caselor cu cutii de ciocolată din Bruges.

Departamentul de Stat al SUA plasează această țară, alături de multe altele, în categoria de nivel 2, recomandând călătorilor „prudență sporită” din cauza posibilei amenințări teroriste.

10. Explorați în voie Regatul Unit

De ce să nu faceți din 2023 anul în care să explorați insulele britanice, de la coasta nordică accidentată a Scoției până la plajele de nisip din Cornwall?

Britanicii care caută o destinație de vacanță sigură ar putea lua în considerare o vacanță de ședere, deoarece Regatul Unit se află pe lista BHTP ca fiind a 14-a cea mai sigură țară din lume, în creștere față de locul 18 anul trecut, și ocupă locul 34 în GPI.

Din nou, Departamentul de Stat al SUA plasează țara în categoria de nivel 2 din cauza posibilei amenințări teroriste.

9. Peisaje luxuriante din Irlanda

Deși a coborât puțin în clasament, Irlanda se află în continuare pe locul 12 în topul primelor 15 destinații de pe lista anuală a celor mai sigure țări din lume realizată de BHTP.

De asemenea, ocupă locul al treilea în clasamentul GPI și are un rating de nivel 1 din partea SUA.

„Insula de Smarald” vă va aduce cu siguranță liniște sufletească, cu peisaje luxuriante și zeci de castele medievale magnifice.

8. Soare fără stres în Spania

Spania este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume și, din fericire, este și destul de sigură.

Ocupă locul 11 pe lista celor mai sigure țări din lume, conform BHTP, și se află în top 30 GPI.

A intrat în categoria de nivel 2 a Departamentului de Stat al SUA, care recomandă o prudență sporită din cauza amenințării potențiale a terorismului și a tulburărilor civile.

Rămâne o escapadă lipsită de stres, cu o coastă idilică și mâncare senzațională.

7. Aerul de munte în Elveția

Elveția este atractivă pentru călătorii atenți la siguranță datorită ratei scăzute a criminalității și a pericolelor minime pentru turiști.

Țara muntoasă se află pe locul 9 în lista BHTP, pe locul 11 în GPI și se află în cea mai mică categorie de recomandări de călătorie a Departamentului de Stat al SUA, nivelul 1 – „exercitați precauțiile normale”.

Turiștii pot explora vârfurile alpine și lacurile strălucitoare ale țării în deplină liniște.

6. Tăiați lemne pentru a vă relaxa în Suedia

Suedia ocupă locul 8 în clasamentul BHTP, în scădere de pe locul 4 în 2022. De asemenea, coboară pe locul 26 în clasamentul GPI.

Acestea fiind spuse, ratele criminalității sunt scăzute, iar infracțiunile violente sunt extrem de rare și, la fel ca Elveția, Departamentul de Stat al SUA o plasează în categoria celor mai mici recomandări de călătorie.

Pentru a vă simți complet liniștit, preparați cafeaua în sălbăticie sau încercați tăierea „terapeutică” a lemnului și obțineți, în același timp, încălzire gratuită pentru casa dvs. de vacanță.

5. Experimentați calmul și cultura germană

Germania se află pe locul 7 pe lista BHTP - în creștere de pe locul 9 anul trecut - și pe locul 16 în GPI.

Asta înseamnă că puteți explora în liniște străzile pline de artă ale Berlinului și tavernele de bere din Bavaria.

SUA atribuie Germaniei nivelul 2 din cauza posibilei amenințări teroriste.

4. Bucurați-vă de sunetul tăcerii în Norvegia

Norvegia prinde locul 5 pe lista BHTP și locul 17 pe GPI. De asemenea, se mândrește cu o recomandare de călătorie de nivel 1 - cel mai scăzut - din partea Departamentului de Stat al SUA.

Țările scandinave sunt notorii ca fiind cele mai pașnice din lume, iar Norvegia nu face excepție. Lăsați-vă înmuiați în seninătatea ghețarilor sau lăsați luminile nordice să vă taie respirația.

Eforturile umanitare și de consolidare a păcii ale țării se adaugă la sentimentul colectiv de calm.

3. Găsiți-vă liniștea în Islanda

Islanda s-a clasat pe locul al treilea pe lista BHTP a celor mai sigure locuri în care să călătorești în 2023, în scădere față de primul loc ocupat anul trecut.

În ciuda acestei ușoare scăderi, țara din nordul Europei continuă să fie clasată ca fiind cea mai pașnică țară din lume, conform GPI.

De asemenea, are o recomandare de călătorie de nivel 1 din partea Departamentului de Stat al SUA.

Insula nordică este plină cu peisaje naturale hipnotizante de vulcani, izvoare termale, gheizere și câmpuri de lavă.

2. Descoperiți cel mai sigur oraș din lume în Danemarca

O altă țară scandinavă intră și ea pe listă. Aflată pe locul 2 conform BHTP, Danemarca este una dintre cele mai sigure țări din lume și, ca un bonus, Copenhaga s-a clasat pe primul loc în Indexul orașelor sigure 2021.

Departamentul de Stat al SUA plasează țara scandinavă în cea mai slabă categorie, în timp ce GPI o plasează pe locul patru.

Asta înseamnă că călătorii se pot simți total relaxați în timp ce admiră palatele regale din capitală și statuia iconică „Mica Sirenă”.

1. Pedalați cu încredere în Olanda

Puteți avea încredere într-o călătorie fără griji în Țările de Jos, care se află pe primul loc pe lista BHTP a celor mai sigure țări și pe locul 21 în GPI.

Călătorii americani care au fost intervievați au salutat Amsterdamul ca fiind unul dintre cele mai sigure orașe din lume. În cinstea plimbatului pe câmpurile de lalele și a deplasărilor cu bicicleta prin capitală.

Statele Unite ale Americii plasează o recomandare de nivel 2 pentru această țară, din nou din cauza amenințării teroriste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE