Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CEDO refuză suspendarea mandatului european de arestare pentru Elena Udrea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat miercuri să suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea.

Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie în iunie 2018, când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins în 7 aprilie. În prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinţei.

La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele fostei titulare a ministerului turismului şi dezvoltării regionale, perioada 2009-2012, un mandat de arestare. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia.

Udrea a cerut să nu fie extrădată

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară, iar ca urmare Udrea a sesizat marţi CEDO și a solicitat suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Ea a cerut totodată să nu fie extrădată în România, potrivit Agerpres.

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Argumentul de bază rămâne starea necorespunzătoare a penitenciarelor din România, dată de supraaglomerare. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. Udrea a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, potrivit unui comunicat CEDO.

Argumentele ei nu i-au convins pe magistraţii europeni, care "au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii". Decizia nu a fost motivată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE