Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce vor discuta președinții Joe Biden și Xi Jinping la prima lor întâlnire față în față

Publicat de: Euronews

Președintele american, Joe Biden se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping luni, 14 noiembrie în Indonezia.

Cei doi vor avea convorbiri bilaterale cu ocazia summitului G20, din Bali, a anunțat Casa Albă. Șefii de stat vor discuta despre cum poată fi „gestionată în mod responsabil” rivalitatea China-SUA.

Întâlnirea, prima față în față de când Joe Biden a fost ales președinte al SUA, vine într-un moment de tensiuni sporite între cele două superputeri.

Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin a anunțat, prin intermediul ambasadorului rus de la Jakarta, că nu va participa la reuniunea liderilor țărilor dezvoltate și a celor în curs de dezvoltare. El va fi înlocuit de ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

„Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii” pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri președintele SUA, în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

„Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc”, a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.

Xi Jinping a obţinut luna trecută un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun. Asta provoacă temeri în Taiwan, dar şi la Washington, ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE