Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania nu permite vânzarea unei fabrici de microcipuri către China. Care a fost explicația ministrului Economiei

Guvernul german a blocat vânzarea unei fabrici de cipuri către China. Măsura a venit la scurt timp după intrarea unei firme chinezești în acționariatul unui terminal al portului Hamburg, cel mai mare din Germania.

Germania are o economie de piață și este deschisă investițiilor străine, dar ține să își protejeze interesele, spune ministrul Economiei de la Berlin. De aceea, autoritățile examinează cu atenție tranzacțiile din domeniile sensibile, așa cum este și fabricarea cipurilor. Tranzacția nu ar fi fost una directă, ci prin intermediul filialei din Suedia a unei companii din China.

Mesajul politic transmis de Germania

„Ceea ce este important este mesajul politic că suntem o economie de piață deschisă, că investițiile străine, inclusiv din țări din afara Uniunii (Europene), sunt dorite și binevenite aici, dar o economie de piață deschisă nu este o economie de piață naivă. În măsura în care se aplică principiul general - în special în ceea ce privește China, despre care vorbim aici - acesta trebuie susținut. China este și ar trebui să rămână un partener comercial,” a explicat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

Germania încearcă de ceva vreme să stabilească un mod de acțiune față de China, fără a-și neglija interesele economice. De altfel cancelarul Olaf Scholz tocmai a fost la Beijing, însoțit de importanți oameni de afaceri germani. Dar astfel de misiuni, spune ministrul Economiei, nu înseamnă că Berlinul este dispus să închidă ochii atunci când este vorba de chestiuni de securitate.

„Dacă interesele comerciale și de piață sunt folosite pentru putere politică și, eventual, împotriva intereselor Germaniei și trebuie să ne protejăm propriile interese, atunci dreptul comerțului exterior, care adesea nu este atât de centralizat, este o sabie ascuțită, așa cum vedem acum, și vom continua să o ascuțim în viitor,” a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

Interdicția de vânzare către China era anticipată, chiar firma germană în cauză anunțând că este la curent cu acest lucru. Tranzacția de 85 de milioane de euro privea o unitate de producție nu tocmai de ultimă oră. Oficialii guvernamentali s-au întrebat însă cât de înțelept este să treacă fabrica în proprietatea Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE