Mii de români petrec zilele acestea la munte. Și dacă autoritățile au luat măsuri de fluidizare a traficului, în ceea ce privește protecția față de urși, măsurile sunt aproape inexistente. Valea Prahovei este o zonă bine cunoscută pentru pericolul pe care îl reprezintă animalele sălbatice.
În România ar fi între 10.000 și 13.000 de urși. Măsurile de prevenție a atacurilor sunt însă aproape zero. Sinaia a fost inundată de turiști și, deși este o zonă bine cunoscută pentru apariția urșilor în orașe, prezența lor este semnalată prea puțin pe trasee, panourile fiind aproape inexistente. Nici tomberoanele nu îi descurajează pe urși din a lua masa.
Bărbat: „Eu antrenez o trupă de copii de ciclism. Ne dăm des pe munte. Și tura trecută am văzut copiii un urs pe traseu. E un pic cam periculos pentru ei. Mulți părinți nu își lasă pe copii să facă acest sport.”
Turist: „În principiu vrem să evităm drumurile unde ar trebui să ajungă urșii. Doar vrem să urcăm până la cota 2000 cu telecabina și atâta.”
Turist: „E un pic de frică. E fain să vii cu mai multe persoane. Așa vii singur și pleci.”
Ce reguli trebuie să respecți când mergi pe un traseu la munte unde e posibil să apară urși
Dacă mergem în zone montane, este important să respectăm câteva reguli.
Sergiu Frusinoiu, șeful formației Bușteni, Salvamont Prahova: „Este bine ca în momentul în care se pleacă pe o potecă să plecăm însoțiți. Să nu plecăm singuri. Să fim siguri că ne facem simțită prezența, adică un pic de gălăgie, inclusiv doar vorbit cu partenerul sau partenerii de tură. Putem purta cu noi clopoței.”
Cum trebuie să te îndepărtezi de urs pentru a nu-l agita
Iar dacă ne întâlnim cu ursul pe traseu, este important să ne păstrăm calmul, să nu fugim și în niciun caz să hrănim urșii, spun specialiștii.
Sergiu Frusinoiu, șeful formației Bușteni, Salvamont Prahova: „Trebuie să fim siguri că avem și la noi ceva cu care să putem contracara un posibil atac al unui urs. Cea mai bună unealtă este sprayul de urs.
Să ne oprim, să-i dăm loc ursului, să nu ne apropiem de el, să nu scoatem telefoane să facem poze, unde se poate declanșa blițul care poate fi un stresor pentru animal. Și să încercăm să ne îndepărtăm ușor cu fața la el, nu cu spatele, ca să nu îi trezim în niciun fel instinctul de prădător.”
Și în Bușteni măsurile lasă de dorit. Lipsa gardurilor electrice înseamnă că urșii vin direct la casele oamenilor.
Localnică: „Stau puțin mai sus și acolo pe Aleea Parcului vin mereu urși. Și acum două seri și aseară cred că au fost că lătrau câinii în zonă. (Reporter: Și ce fac autoritățile?) Nimic.
În Predeal, locul în care șeful Salvamont a fost atacat de o ursoaică în urmă cu câteva săptămâni, tomberoanele arată așa.
Dana Popescu locuiește aici de o viață. A mobilizat o comunitate întreagă să semneze o petiție prin care cere autorităților măsuri concrete față de problema urșilor gunoieri. Peste 1.500 de localnici au semnat petiția.
Dana Popescu, inițiatoarea petiției: „Prima problemă este depozitarea gunoiului. Până nu o să reușim să facem ceva cu problema gunoiului menajer, nu vom scăpa niciodată de animalele sălbatice.”
Reporterii Euronews România au vrut să discute și cu primarul din Predeal pentru a înțelege de ce nu implementează măsuri concrete, însă edilul nu se afla în oraș.