Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se pot primi înapoi banii din amenzile pentru necompletarea formularului PLF. Procedura pas cu pas

Cetățenii care au primit amendă și au plătit-o, pentru că nu au completat formularul PLF de acces în România, au, începând de miercuri, 90 de zile termen în care pot depune cererea de restituire a banilor la Administrația Finanțelor Publice arondată primăriei domiciliului.

Formularul PLF a fost introdus în decembrie 2021 şi eliminat în martie 2022, în momentul în care România a ieșit din starea de alertă. De pe 25 decembrie 2021 până pe 31 ianuarie 2022, au fost aplicate aproape 150.000 de amenzi, în cuantum de 360.991.000 lei.

Ce puteți face pentru a primi banii de amendă înapoi?

Depuneți o cerere de restituire la Administrația Finanțelor Publice arondată domiciliului, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului Dezvoltării;

Cererea se poate depune în format fizic, pe hârtie, sau prin mijloace electronice. Cererea trebuie însoțită de o copie a cărții de identitate;

Cererea de restituire trebuie însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • numele și prenumele solicitantului;
  • codul numeric personal;
  • domiciliul solicitantului;
  • suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Cât trebuie să așteptați după depunerea cererii?

Administrația Finanțelor Publice verifică cererea, documentația și datele. Dacă organul fiscal consider că are nevoie de documente suplimentare relevante soluționării cererii, vor solicita prezentarea acestora.

Termenul pentru soluționarea cererilor de restituire este de 45 de zile. Termenul se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informații suplimentare și data înregistrării primirii acestor informații de către organul fiscal competent.

Dacă sunteți rău-platnici și organul fiscal constată aceste obligații restante, amenda se va restitui numai după efectuarea compensării obligațiilor restante.

Dacă nu ați plătit amenda, aceasta se va șterge din evidență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE