Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce salariu are un mecanic de tren. România, pe locul doi în topul celor mai mici venituri

Zeci de mii de lucrători feroviari din Marea Britanie au intrat în grevă săptămâna trecută, cerând salarii sporite și condiții de muncă mai bune.

Acest lucru a creat haos pentru oamenii care plănuiesc să călătorească înainte de Crăciun. Grevele trenurilor vor continua până în ianuarie 2023.

În Europa, Regatul Unit nu este singura țară în care lucrătorii feroviari au intrat în grevă în 2022. Acțiunile industriale au avut loc recent în țări UE precum Franța, Austria, Țările de Jos și Italia și se așteaptă ca acestea să continue.

În UE, rata anuală a inflației a fost de 11,5% în octombrie 2022, atingând niveluri-record până acum de la începutul anilor 1980. Acțiunile industriale au declanșat discuții despre salariile lucrătorilor feroviari, inclusiv al mecanicilor de tren. Deci, care țări plătesc mecanicii de tren cel mai mult și cel mai puțin din Europa?

Eurostat, biroul de statistică al UE, oferă o perspectivă. Pe baza estimărilor colectate prin Ancheta UE privind structura veniturilor (SES), acesta oferă o imagine de ansamblu asupra salariilor din sectorul feroviar folosind date din 2021.

Care a fost câștigul mediu brut lunar estimat al mecanicilor de tren în 2021. Ce salarii sunt în România

În 2021, câștigul mediu brut lunar estimat al mecanicilor de tren a variat între 632 EUR în Bulgaria și 5.542 EUR în Regatul Unit. Dintre statele membre ale UE, Danemarca (4.463 EUR) a fost singura țară în care mecanicii de tren au câștigat mai mult de 4.000 EUR. Au fost plătiți cu peste 3.000 de euro în Irlanda, Luxemburg, Germania și Franța. Aceste țări au fost urmate îndeaproape de Țările de Jos (2.947 EUR) și Finlanda (2.939 EUR).

România se clasează în topul cu cele mai mici venituri în ceea ce privește această categorie de salariați. Astfel, un mecanic de tren din România câștigă aproximativ 901 euro, adică 4420 de lei. În fața României se află doar Bulgaria, unde un mecanic de tren are doar 632 de euro, adică în jur de 3100 de lei, potrivit Euronews.com.

Astfel, în 16 state membre ale UE, mecanicii de tren au primit venituri medii brute lunare de mai puțin de 2.000 EUR în 2021. După Bulgaria, România (901 EUR) și Ungaria (922 EUR) au avut cele mai mici salarii.

Cum se compară salariile șoferilor de tren atunci când sunt ajustate pentru costurile vieții?

Variațiile între veniturile mecanicilor de tren sunt considerabil mai mici atunci când sunt ajustate pentru costurile vieții.

Standardul puterii de cumpărare (PPS) este „o unitate monetară artificială” definită de Eurostat pe baza diferențelor de nivel de preț între țări. O unitate de PPS poate cumpăra teoretic aceeași cantitate de bunuri și servicii în fiecare țară.

Câștigul mediu brut lunar al mecanicilor de tren, ajustat pentru PPS, a variat de la 1.206 EUR în Bulgaria la 4.392 EUR în Regatul Unit în 2021. Au fost peste 2.500 EUR în Danemarca, Germania și Franța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE