Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce să faci cu brazii uscați, după sărbători. Unii români încă îi aruncă de la etaj ca să scape de ei

Trebuie să renunţăm la practica aruncării brazilor pe fereastră, susțin autoritățile, așa cum încă fac unii dintre români. Există alternative, iar anumiți retaileri oferă chiar și vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături celor care duc pomii de Crăciun la reciclat.

Autoritățile susțin că unii român aruncă în continuare pe geam brazii de Crăciun, odată uscați.

„Trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate, încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deşi ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport”, a spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Persoanele care stau la bloc ar trebui să depoziteze brazii doar la punctele de colectare a deşeurilor aflate în apropierea imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi.

Firmele care au contracte cu unităţile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscaţi, astfel încât aceştia să ajungă în staţiile de compostare, pentru a fi transformaţi în compost şi anunţă programul pe site-urile proprii sau prin anunţuri afişate în locuri publice.

„Brazii uscaţi sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor”, a mai spus Păştinaru, potrivit unui comunicat al ANPM, citat de Agerpres.

De obicei, în zonele de case, cantitatea de brazi uscaţi e mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunţesc şi îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguş, pentru a le proteja de boli şi dăunători, fie îi taie şi îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale, susțin autoritățile. Cei care nu vor să refolosească materialul lemnos, însă, trebuie să ducă brazii în zona în care se colectează deşeurile, nu să-i arunce la întâmplare.

Cele mai fericite situaţii sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci şi pot fi replantaţi în natură, spun autoritățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE