Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce produse conțin aspartamul considerat posibil cancerigen de OMS și cum îl putem identifica pe etichetă

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a considerat că aspartamul - îndulcitorul care se găsește în sucurile dietetice și în nenumărate alte alimente - ca fiind o "posibilă" cauză a cancerului, în timp ce un grup de experți separat care a analizat aceleași dovezi a declarat că încă mai consideră că înlocuitorul de zahăr este sigur în cantități limitate.

Rezultatele diferite ale analizelor mult așteptate au fost publicate vineri dimineață. Unul dintre ele a venit din partea Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, un organism al OMS responsabil cu evaluarea potențialului cancerigen al substanțelor. Celălalt a venit de la un grup de experți selectați de OMS și de un alt grup al ONU, Organizația pentru Alimentație și Agricultură.

Aspartamul se alătură unei categorii cu peste 300 de alți "posibili" agenți cancerigeni, printre care se numără lucruri precum extractul de aloe vera, legumele murate în stil asiatic și lucrările de tâmplărie, potrivit Euronews Next.

Ce produse cu aspatam veți găsi cel mai probabil folosite în Europa?

Îndulcitori de masă

Aspartamul este cel mai frecvent disponibil sub formă de îndulcitori de masă, cum ar fi Canderel, Equal și Hermesetas, care sunt utilizați în mod obișnuit ca alternative la zahăr în băuturile calde, cum ar fi cafeaua și ceaiul.

Băuturi răcoritoare dietetice

Multe mărci populare de băuturi oferă versiuni dietetice ale băuturilor lor, cum ar fi Diet Coke, Coca-Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero și Fanta Zero, care folosesc toate aspartamul pentru a oferi dulceață fără caloriile adăugate de zahăr.

Gumă de mestecat, bomboane și bomboane mentolate fără zahăr

Mărcile de gumă de mestecat precum Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent și alternativele fără zahăr Airwaves utilizează aspartamul ca agent de îndulcire principal sau ca unul dintre principalii agenți de îndulcire.

Iaurturi și deserturi cu conținut scăzut de calorii

Unele mărci de iaurturi, precum Yoplait și Müller Light, produc sortimente cu conținut caloric scăzut care încorporează aspartamul în scop de îndulcire.

În mod similar, anumite deserturi fără zahăr sau cu conținut redus de zahăr, cum ar fi mousse, budinci și gelatină, pot conține, de asemenea, aspartam.

Cum putem să descoperim aspartamul pe eticheta produselor?

Aspartamul a fost utilizat pe scară largă începând cu anii 1980, iar acest compus este prezent în peste 6 000 de produse din întreaga lume.

În Uniunea Europeană și în Regatul Unit, este posibil să găsiți aspartamul listat pe etichetele produselor sau, alternativ, numărul său E, E-951.

De ce este atât de răspândit în produsele alimentare? Îndulcitorul artificial este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit.

Și, datorită dulceaței sale intense, este necesară doar o cantitate mică de acesta pentru a obține nivelul dorit de dulceață în alimente și băuturi. Rezultatul este mai puține calorii în comparație cu zahărul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE