Sunt mari, dulci, zemoși și parfumați. De departe fructul sezonului și cel mai căutat în această perioadă este pepenele. Fie că este roșu sau galben, nu lipsește din case. Pentru a nu cumpăra 10 kilograme de dezamăgire, însă, e bine sa fim atenți la câteva indicii simple: codiță verde, pata galbenă. La Universitatea de Științele Vieții din Iași o zi a fost dedicată degustării de pepeni. Mai exact, oamenii au putut savura 48 de soiuri și hibrizi.
Pepenele, regele verii. Ce trucuri există ca să îl alegi pe cel perfect
Să fie un pepene proaspăt, să nu fie un pepene care este recoltat de foarte mult timp. În primul rând, să fie observat după codiță. Codița să fie verde.
Este sezonul pepenilor, iar piețele sunt pline. Pentru a nu căra 10 kilograme până acasă și apoi dezamăgirea să fie mare, sunt câteva detalii la care cumpărătorii trebuie să fie atenți.
Prof. univ. dr. Vasile Stoleru - prorector Universitatea de Științele Vieții Iași: În foarte multe situații trebuie urmărit ca această pată, adică respectiv zona unde pepenele este la nivelul solului, să fie de culoare galben-pai. Este un lucru foarte important. Și atunci avem garanția că pepenele este de calitate sau a ajuns la maturitate.
La Universitatea Științele Vieții din Iași au fost puse spre degustare 48 de soiuri de pepene verde și galben.
Andreea: Este primul pepene pe care l-am degustat. Este foarte bun, suculent și răcoritor. În toți anii am fost la degustare. Este un eveniment care ajută consumatorul de aceste alimente să își diversifice portofoliu și să înțeleagă toate soiurile, ce tipuri și care este cel mai bun pentru el.
Pepenele ideal e cel care se mănâncă tot.
Prof. univ. dr. Vasile Stoleru - prorector Universitatea de Științele Vieții Iași: Să fie un pepene zemos, să fie un pepene crocant. Dacă este păstrat și la temperatură corespunzătoare și, bineînțeles, mezocarpul, cum îi spunem noi, sau zona de coajă, zona care este mai deschisă la culoare, să fie cât mai redusă ca să avem cât mai mult miez.
Robert Zambisticu, producător local: La pepenii verzi, cel mai bun este cel mai mare. Că asta inseamnă că el a ajuns la maturitate deplină și asta este genetica lui, să se facă. Un pepene bun este de la 10 kilograme în sus.
La rând s-a stat și la înghețata făcută din pepene roșu, penene galben și banană.
Sandu Talpă - inginer USV Iași: Trebuie să omogenizăm bine toate produsele pe care le adaugăm, materiile prime, în așa fel incât să obținem o pastă omogenă. O putem întinde ca să o putem rula în strat subțire.
Pentru că au fost atât de buni, cele peste o mie de kilograme de pepeni s-au epuizat în mai puțin de o oră.