Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă cartonașul alb în fotbal. „Avertismentul”, arătat într-un meci din Portugalia

Un meci de fotbal feminin din Cupa Portugaliei a adus o premieră în istoria fotbalului. Pentru prima oară, arbitrul a arătat cartonașul alb, în timpul unui meci care a avut loc sâmbătă, între Benfica și Sporting Lisabona. Dar ce înseamnă cartonașul alb și de ce l-a arătat centralul?

Știm deja de cartonașele galbene și roșii, arătate jucătorilor pentru comportamentul nesportiv, însă nu mulți sunt cei care știu și de existența unui al treilea tip de cartonaș, cel alb. Ce-i drept, nici nu a fost văzut folosit, până sâmbătă, la meciul dintre Benfica și Sporting Lisabona, din Cupa Portugaliei la fotbal feminin.

Ce s-a întâmplat? În prima repriză a meciului, unui suporter i s-a făcut rău, iar personalul medical al ambelor echipe a mers pentru a-i acorda îngrijiri.

Intervenția rapidă a staff-ului medical a determinat arbitrul să arate cartonașul alb ambelor echipe medicale, pentru fair-play. Momentul a fost întâmpinat cu aplauze de spectatorii aflați pe stadionul Estadio da Luz.

Benfica a câștigat meciul cu scorul 5-0 și s-a calificat în semifinalele Cupei Portugaliei.

Potrivit site-ului JOE, a fost pentru prima oară când a fost arătat cartonașul de culoare albă, care a fost introdus tocmai pentru a îmbunătăți valorile etice în sport.

Pe de altă parte, pe rețelele sociale au existat și persoane care au comentat spunând că nu văd rostul cartonașului alb, considerând că este „inutil” și „nu înseamnă efectiv nimic”.

Cui și când se poate arăta cartonașul alb

Potrivit regulamentului Federației Portugheze de Fotbal, cartonașul alb poate fi arătat unui jucător, membru al staff-ului, oficial al echipei și chiar și unui suporter, pentru a evidența un comportament de fair-play.

De exemplu, un jucător poate fi „recompensat” cu un cartonaș alb dacă recunoaște o infracțiune comisă de el sau de unul din coechipieri, ajută arbitrul să îndrepte o decizie greșită, recunoaște valoarea adversarului sau își ajută unul dintre adversari într-o situație în care acesta are nevoie.

Oficialul unei echipe poate primi cartonaș alb dacă încurajează echipa să-și ajute adversarii când au nevoie, ajută arbitrul să îndrepte o decizie greșită sau recunoaște valoarea adversarului.

Iar un suporter sau un grup de suporteri poate primi cartonașul alb dacă demonstrează o atitudine civilizată sau susține pozitiv și cu fair-play una sau chiar ambele echipe.

Cartonașul alb este doar una din inițiativele introduse recent de FIFA, pe care microbiștii le-au putut vedea deja la Cupa Mondială din Qatar. Printre acestea: introducerea unei schimbări suplimentare a unui jucător, în cazul unei contuzii la nivelul capului, precum și minute de prelungire mai lungi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE