Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce face România după eșecul intrării în Schengen

Aderarea la spațiul Schengen rămâne prioritatea zero pe agenda de la București. Premierul Nicolae Ciucă anunță că demersurile vor continua și România va analiza inclusiv soluția decuplării de Bulgaria.

În paralel, Lucian Bode, ministrul de Interne susține aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din luna martie. Rămâne însă de văzut dacă decuplarea de Bulgaria poate fi făcută fără a relua întreg procesul de aderare, care ar putea dura ani de zile.

Cum arată planul B de aderare la Schengen

Pasul 1, convocarea unui Consiliul JAI extraordinar.

Calendarul următoarei reuninii în format JAI este stabilit însă de Suedia, țară care preia din ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Suedia trebuie convinsă să promoveze extinderea Schengen pe agendă. Planul sună bine, însă România s-ar lovi tot de Austria în cazul unui nou vot.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Să repunem pe agendă subiectul în condițiile în care Austia își menține decizia politică de a nu fi de acord cu România nu cred că este oportun. În acest moment se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluţiile imediate care pot fi luate şi, de asemenea, discutăm cu partea suedeză.”

Lucian Bode, ministrul de Interne: „Următorul Consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna Martie. (…) Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja ci, efectiv, este nevoie de un vot și de unanimitate.”

Pasul 2 are legătură cu țara vecină, Bulgaria.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Decuplarea de Bulgaria este un demers pe care fiecare ţară trebuie să şi-l asume individual. Discutăm de poziţii diferite. Astăzi România nu mai are raport pe MCV şi atunci este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare şi să asumăm demersul care nu o ia de la început.”

Întrebat de ce nu a propus această variantă de decuplare de țara vecină în momentul în care Olanda și-a făcut clare intențiile de a da un vot negativ Bulgariei, Lucian Bode a spus că ar fi fost nevoie de oricum de unanimitate pentru a lua această decizie.

Lucian Bode, ministrul de Interne: „Pentru o astfel de decizie (n. red. decuplarea de Bulgaria) era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut, cu vot, decuplarea?”

Nu sunt momentan premize optimiste în ce privește un vot pozitiv în următoarea perioadă, cu atât mai mult cu cât Suedia nu intenționa să pună subiectul pe agenda unui Consiliu JAI anul viitor. Totuși, acest subiect ar putea să ajungă pe ordinea de zi dacă Austria își ridică obiecțiile.

Și fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, susține că această formulă de aderare alături de Bulgaria nu este benefică pentru țara noastră.

Marian Tutilescu, fost șef al Departamentului Schengen din MAI: „În formula actuală, aderarea la pachet (n. red. cu Bulgaria), ne vom izbi de o piedică. Piedica este Olanda, care se opune aderării Bulgariei la Spațiul Schengen. În aceste condiții trebuie să fim realiști și, în pofida sentimentelor și a istoriei care ne leagă de Bulgaria în acest proces de aderare, cred că va trebui să ne separăm.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE