Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este fenomenul de "phubbing" și cum poate influența o relație în mod negativ

Petreci mai mult timp pe telefon decât cu partenerul tău? Atunci ai putea suferi de phubbing. Iar acesta este un semnal de alarmă. Acest comportament este din ce în ce mai răspândit în "era smartphone-urilor", iar specialiștii i-au găsit această denumire, de phubbing, adică să-ți ignori partenerul pentru a te uita pe telefon.

Un studiu din Turcia, făcut de Universitatea Niğde Ömer Halisdemir, a scos la iveală că phubbing-ul are un impact negativ pe termen lung asupra relațiilor dintre parteneri și duce la "conflicte sporite și intimitate redusă în relații".

Ce este phubbing-ul

Oamenii de știință au examinat 712 persoane căsătorite, cu o vârstă medie de 37 de ani, și le-a măsurat satisfacția în căsătorie, abilitățile de comunicare și obiceiurile de phubbing. Concluzia a fost că cei care s-au simțit mai dezamăgiți au spus că se simt mai puțin satisfăcuți în căsnicia lor.

"Conflictele cauzate de phubbing pot duce la dezacorduri între cupluri și pot dăuna sentimentului de apartenență. Pentru că nu putem elimina utilizarea telefonului și a internetului din viața noastră, este important ca persoanele căsătorite să fie conștiente de modul în care pot folosi corect aceste tehnologii în ceea ce privește satisfacția relației", susține Izzet Parmaksiz, autorul principal al studiului, care a fost publicat în revista Computers in Human Behaviour.

Acest fenomen de phubbing nu se limitează doar la cuplurile care se află într-o relație de lungă durată, ci se poate întâmpla și la primele întâlniri.

"Conversația a decurs bine, dar dintr-o dată scoatem telefoanele și începem să trimitem mesaje în timp ce vorbim. Eram dispus să acord prezumpția de îndoială, dar a continuat să se întâmple. Iar după a treia sau a patra oară, m-am gândit să nu mai vorbim și să nu continui conversația până când nu se oprește totul", spune Dan, în vârstă de 27 de ani, un lucrător francez în domeniul tehnologiei, care a recunoscut că este phubber.

Amy (31 de ani), manager contabil din Londra, a avut o relație timp de șase ani înainte ca lucrurile să se strice, în 2021, în parte din cauza lipsei de comunicare și a accentului pus asupra telefonului lui.

"Mă întorceam acasă de la serviciu și mă duceam să vorbesc cu el, dar el stătea mereu pe telefon, pe Reddit sau Instagram, abia ridicând privirea pentru a vedea că sunt și eu pe acolo sau să se uite la mine când vorbeam. Ori de câte ori îi spuneam ce credeam despre asta, el era disprețuitor. A fost un lucru mic care a crescut enorm în capul meu și s-a adăugat la sentimentele mele de a fi ignorată în relație", a spus Amy, potrivit Euronews.com.

Motivele comportamentale pentru acest phubbing pot fi complexe și variate, însă un studiu al profesorului Yeslam Al-Saggaf, de la Universitatea Charles Sturt și autor al cărții The Psychology Of Phubbing, arată că dependența de smartphone-uri a fost cea mai mare cauză, urmată îndeaproape de "teama de a nu rata ceva".

  • Persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani petrec, în medie, 6 ore și 37 de minute pe zi uitându-se pe aceste ecrane, conform bibliotecii online DataReportal.

Fie că suntem distrași în timpul unei întâlniri sau că ne-am pierdut într-un 'algo-haze' TikTok (n.r.: isterie) înainte de culcare, ne-am obișnuit atât de mult să ne uităm în ecrane încât este ușor să acceptăm efectele negative, în ciuda faptului că suntem conștienți de ele.

Cum se vindecă problema phubbingului?

Acest fenomen devine din ce în ce mai prezent în zilele noastre, iar specialiștii caută o rezolvare. Totul pare să plece de la faptul că, după o relație mai lungă cu un partener, se instalează un anumit confort care poate duce la aceste "obiceiuri proaste".

"Ceea ce face o relație de succes este să observi că se întâmplă ceva și apoi să identifici acel ceva. Atunci, ceea ce încercăm să facem este să întărim relația reparând-o, pentru că relațiile de succes sunt pline de rupturi și reparații", susține psihoterapeutul Susie Masterson.

Astfel, specialiștii susțin că o posibilă strategie pentru a face acest lucru ar fi să "negociem", și să planificăm un anumit timp în fiecare săptămână, timp pe care să-l petrecem cu partenerul nostru, ascultându-i în mod activ preocupările și lăsând telefoanele deoparte. Iar asta se poate realiza dacă suntem conștienți de potențialul nociv al acestui obicei, după cum a explicat Susie Masterson.

Dar ce se întâmplă, de fapt, atunci când navigăm pe rețelele de socializare? Practic, noi căutăm un fel de evadare din haos, incertitudine și din stresul general al vieții cotidiene.

"Ceea ce sugerez este să te uiți, de fapt, nu doar la conținutul a ceea ce spune partenerul, ci să acorzi atenție tonului vocii, mimicii corpului, iar apoi să redai ceea ce crezi că înțelegi, dar folosind toate celelalte indicii fizice pentru a ajuta la înțelegerea emoțională a ceea ce se spune. Când facem asta, ne simțim conectați, ne simțim auziți, simțim că noi contăm", susține Susie Masterson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE