Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Boxing Day, ziua în care se joacă fotbal de Crăciun. Când a început tradiția și care este explicația

Într-un moment în care majoritatea persoanelor sărbătoresc Crăciunul, merg cu colinda sau stau cu familiile și apropiații, unii joacă fotbal la cel mai înalt nivel, în cel mai scump campionat din lume.

În mod normal, fotbalul ia o pauză de câteva săptămâni în perioada respectivă. Nu însă și în Anglia, țara care a inventat fotbalul. Mai exact, a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este una plină de fotbal în Anglia și se numește Boxing Day. Este o adevărată tradiție pentru fotbalul din Premier League, dar și din alte ligi britanice, ca ziua de 26 decembrie să fie una pur fotbalistică.

Ce înseamnă Boxing Day

Termenul de Boxing Day a fost dat prima dată de scriitorul Charles Dickens, care l-a "brevetat" în 1833, însă Boxing Day a fost o sărbătoare stabilită din 1871, deși se crede că ea datează din Epoca Victoriană.

Practic, Boxing Day vine de la britanicul "box", care înseamnă cutie, iar în acest caz, e vorba de cutiile de cadouri. Explicația denumirii de Boxing Day vine din faptul că, în acea perioadă, cutiile de cadouri erau împărțite fie angajaților care lucrau de Crăciun, fie angajaților în general, în semn de mulțumire pentru munca depusă de-a lungul anului. Pe atunci, angajații aveau liber în ziua respectivă, iar una dintre preocupări era să meargă la cumpărături, potrivit Sportingnews.

Așadar, denumirea provine din acele vremuri, în timp ce obiceiul de a juca fotbal în ziua de 26 decembrie a apărut mai târziu. Mai întâi, în 1888, anul înființării primei ligi engleze de fotbal, Derby County a jucat cu Bolton Wanderers, iar West Bromwich a jucat cu Preston North End.

Însă acest obicei a fost "împământenit" ca tradiție în 1958, când britanicii s-au gândit că ar fi o oportunitate bună să meargă la un eveniment sportiv, alături de familie sau prieteni, pentru a avea posibilitatea să și discute sau să se distreze, pe lângă delectarea cu spectacolul de pe teren. Sau poate că chiar au nevoie de o astfel de ieșire după o primă seară de Crăciun plină de petreceri.

În plus, termenul "boxing" poate fi privit și ca referință la box, în sensul de pugilism sau luptă. Și chiar dacă nu prea există în Anglia meciuri de box pe 26 decembrie, termenul de a boxa se poate referi și la combativitate. Așadar, este o ocazie potrivită pentru desfășurarea competițiilor sportive.

Dar de Boxing Day nu e vorba doar despre fotbal, ci și despre cricket, curse de cai (de exemplu King George VI Chase), sau alte sporturi din Regatul Unit. Însă în special, fotbalul este dominant.

  • Australia a experimentat un astfel de Boxing Day, pentru început, la cricket, din 1990.

Statistici de Boxing Day. Cele mai multe goluri din istoria Premier League, într-o singură etapă

  • Din 1888 până acum, de Boxing Day, s-au jucat peste 3.730 de meciuri în prima ligă engleză, conform statisticilor Federației.
  • Echipa care a jucat cele mai multe meciuri de Boxing Day este West Bromwich, 105 (44 victorii, 39 înfrângeri și 22 de înfrângeri).
  • Manchester United este echipa care a câștigat cele mai multe puncte de Boxing Day, 174.
  • Harry Kane are cele mai multe goluri înscrise în etapele de Boxing Day, 10.
  • Ziua de Boxing Day cu cele mai multe goluri înscrise a fost în 1963, cu 66 de goluri în zece meciuri disputate. De altfel, acea zi înregistrează și cel mai mare număr de goluri marcate per total într-o etapă.
  • Cele mai mari scoruri înregistrate de Boxing Day au fost tot în 1963: un istoric Fulham - Ipswich Town 10-1 și un Blackburn Rovers - West Ham 8-1. Tot atunci, Manchester United a pierdut cu 1-6 pe terenul lui Burnley, iar Liverpool s-a impus tot cu 6-1 în fața lui Stoke City, în timp ce West Brom și Tottenham au oferit o remiză spectaculoasă, 4-4.

În acest sezon, sunt cinci partide programate de Boxing Day. Pe 26 septembrie 2023 este pentru prima dată după 1955 când un meci e jucat chiar în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, Wolverhampton - Chelsea.

Nu doar în Anglia se joacă fotbal de Boxing Day și de Crăciun, în general. Mai sunt țări, precum cele musulmane sau de alte religii, în care sunt programate meciuri: Algeria, China, India, Turcia, Egipt, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE