Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce drepturi au românii care au ture de noapte și care fac ore suplimentare. Sporurile sunt menționate în Codul Muncii

Românii trebuie să își cunoască drepturile. Norma întreagă a unui angajat o reprezintă un program de opt ore pe zi, adică 40 de ore pe săptămână.

Dacă acest prag este depășit, iar angajații fac ore suplimentare, angajatorii sunt obligați de lege să le ofere sporuri. Această regulă se aplică și pentru românii care au ture de noapte.

Totodată, în cazul în care sunt incluse și orele suplimentare, programul de lucru poate fi extins până la 48 de ore pe săptămână.

”Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână”, se arată în Codul Muncii.

De altfel, programul pe o zi al unui angajat nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. Această perioadă trebuie succedată de un repaus care să nu fie mai mic de 24 de ore. Mai mult decât atât, angajatul trebuie să își dea acordul pentru orele suplimentare, iar perioada de lucru nu poate depăși durata maximă.

Cum trebuie să fie remunerați angajații care au ore suplimentare

Activitatea suplimentară trebuie remunerată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau acordarea unui spor de cel puțin 75% din salariu de bază aferent perioadei de lucru.

”(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de munca, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”, potrivit art. 123 din legislație.

Cum se aplică legea pentru românii care au ture de noapte

Angajații care prestează muncă în ture de noapte beneficiază de un program redus cu o oră față de durata normală fără a li se modifica salariu de bază.

Tura de noapte o reprezintă activitatea prestată în intervalul orar 22:00-06:00 pe durata a cel puțin 30% din timpul total de lucru al angajatului.

Orele de muncă pe timpul nopții sunt recompensate cu un spor de 25% din salariul de bază.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE