Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce cărți citesc copiii jurnaliștilor Euronews România

Povești fantastice, basme, cărți manga sau chiar poezii ilustrate, cu personaje dintre cele mai stranii. Toate sunt pe lista lecturilor preferate ale celor mici. Astăzi, de 1 iunie, am vrut să aflăm ce cărți citesc copiii jurnaliștilor Euronews Vitalie Cojocari, Daniel Coman și Claudiu Popa.

Natalia este fiica jurnalistului Vitalie Cojocari, are nouă ani și adoră să citească. Mai mult decât atât, îi place și să facă prezentări video ale cărților care îi plac.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Natalia citește doar ce-i place. Nu pot s-o forțez să citească ce nu-i place și probabil că ai văzut deja ce cărți preferă. Este vorba despre acele cărți care o fac să râdă și care o binedispun. Pentru mine contează ca ea să citească și atunci merg pe ideea „citește ce-ți place, dar citește!”.”

Copilul jurnalistului Claudiu Popa, Idris, este și el un mic cititor de cursă lungă. Îi plac povestirile fantastice, este curios, pune multe întrebări, astfel încât ședințele de citit în familie se transformă în adevărate dezbateri. Cartea momentului pentru Idris?

Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare”, un autor spaniol. E o carte pe care, în prezent, o parcurge Idris și mi se pare foarte faină, e mai mult decât doar o carte despre o pisică sau despre dragostea pentru animale. E faină pentru că am remarcat și eu, împreună cu Idris, că afli despre fluviul Elba, Marea Nordului, Portul Hamburg.”

În cazul jurnalistului Daniel Coman, poezia este cea care dă tonul în familie. Fiul acestuia, Tudor, este realmente fascinat de rime.

Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Tudor are trei ani și de când era el foarte, foarte mic îi tot citeam poezii, povești, cam orice prindeam în mână și, în timp, a început să îi placă lui foarte mult, chiar de când era foarte mic și de atunci menține obiceiul ăsta, în orice moment al zilei. Când ne trezim, când ne jucăm, când vrea să se culce, îmi cere să-i citesc.”

Adevărul este că un copil trebuie învățat de mic să devină prieten cu lumea poveștilor, iar părinții au, din acest punct de vedere, un rol important.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Cititul se rafinează cu timpul. Ajungi la un moment dat să vrei mai mult, să fii mai profund și atunci citești cu drag lucruri mai complicate, dar, pentru început, atunci când sunt copii, ei trebuie să găsească plăcerea cititului.”

Și, dacă tot este 1 iunie, i-am întrebat pe jurnaliști ce înseamnă pentru ei această zi, din ipostază dublă.

Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „O să răspund în primul rând ca tătic. Înseamnă o aducere aminte că nu mă bucur de suficient timp petrecut împreună cu Idris, fiul meu și al Emmei. Ce înseamnă pentru mine nu ca tătic? Aș da tot cu bucurie pe o zi de copilărie.”

Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Copil o să fiu mereu și chiar dacă voi vedeți ceva ce pare a fi adult, eu tot copil sunt. Norocul meu e că pot să retrăiesc copilăria asta jucându-mă cu copiii mei.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE