Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazierul judiciar va putea fi obținut online de la 1 februarie. Ce pași trebuie urmați

Cazierul judiciar va fi disponibil online, începând de miercuri, 1 februarie, prin accesarea aplicației Ghișeul.ro și apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului de Interne.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre modul în care poate fi obținut cazierul judiciar cu ajutorul Internetului, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.

Cât despre interconectarea portalului Ghișeul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, anunţat că va fi operaţional din vara acestui an, ministrul Digitalizării a spus că acest lucru va fi posibil prin colaborarea dintre Ministerul Cercetării și echipa Ministerului Afacerilor Interne.

„Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (...) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne.

Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat", a explicat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.ro.

Legea (nr. 290/2004) prin care cazierul judiciar poate fi eliberat și online a fost promulgată, la data de 3 ianuarie 2023, de președintele Klaus Iohannis.

Eliberarea cazierului judiciar cu ajutorul Ghișeul.ro, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Aceste persoane vor putea interacționa cu instituțiile și autoritățile publice de interes, într-un timp mai scurt. În România sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea, potrivit Expunerii de motive a actului normativ.

Ce este cazierul judiciar

Certificatul de cazier judiciar este documentul eliberat persoanelor, care atestă situația judiciară a acestora. În cazierul judiciar se înscriu date privind pedepsele, măsurile de siguranță și educative, pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive.

Certificatul de cazier judiciar se obține la cerere de la Poliție.

În prezent certificatul de cazier judiciar se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

Cazierul judiciar necesar pentru înscrierea la școala de șoferi sau pentru a te angaja pe anumite posturi.

Actele necesare pentru eliberarea cazierului judiciar

Pentru persoanele majore și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani:

  • cerere pentru eliberarea cazierului judiciar;
  • actul de identitate aflat în termen de valabilitate.

Pentru minori sub 14 ani (se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora):

  • cerere pentru eliberarea cazierului judiciar;
  • actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
  • certificatul de naștere al minorului, în copie și original.

Obținerea cazierului prin împuternicire:

  • cerere pentru eliberarea cazierului judiciar;
  • copia actului de identitate al solicitantului;
  • actul de identitate al împuternicitului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE