Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât plătește statul pentru membrii consiliilor de administrație. O prezență la ședință costă și câteva mii de euro

Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar depășit, însă statul trebuie să aloce în continuare sume consistente pentru membrii din Consiliile de administrație.

Statul plătește anual aproximativ 37 de milioane de euro pentru salariile acestora.

Statul român este prezent în peste 200 de consilii de administrație. Guvernul vrea să impună un număr maxim de șapte membri în aceste consilii în încercarea de a reduce cheltuielile statului.

Legea actuală permite companiilor în care statul este acționar integral sau parțial să aibă până la 11 membri. Sunt acum în jur de 1500 de persoane care fac parte din aceste consilii și primesc o indemnizație.

De exempplu, la Tarom există 7 membri în consiliul de administrație. Un singur membru încasează o indemnizație de 30.000 de euro pe an, asta înseamnă că statul plătește peste 17.000 de euro pentru o singură ședință a Consiliului. Cu toate acestea, Tarom își propune să revină pe profit în 2024, după mai bine de 15 ani.

Și la CFR există tot șapte membri în consiliul de administrație. Costurile sunt similare cu cele de la Tarom în acest caz. Un membru primește în jur de 2.400 de euro pentru fiecare ședință la care participă.

La Nuclearelectrica sunt doar șase membri în consiliul de adminitrație. Costurile sunt puțin mai reduse decât la Tarom și la CFR, fiecare dintre acești membri încasează peste 6.600 de euro pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE