Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de ieftină este benzina în SUA. Prețurile tocmai au scăzut

Prețurile la benzină au scăzut, săptămâna trecută, la 3,90 de dolari pe galon, adică la aproximativ un dolar pe litru (până în 5 lei). În România, prețul benzinei standard, după compensare, este in jur de 7,5 lei pe litru.

Prețul benzinei la pompă în SUA va crește din nou în cursul acestui an, deoarece cererea va fi constantă, în timp ce oferta globală scade, a avertizat Bank of America, potrivit businessinsider.com.

Strategii băncii au declarat că aceiași factori care au provocat creșterea prețurilor la benzină în iunie și iulie vor face ca acestea să atingă în curând un minim, iar apoi să se ajungă la o creștere semnificativă în trimestrul al patrulea din 2022.

Prețul mediu al benzinei a scăzut în ultimele săptămâni, după ce în iulie a depășit 5 dolari pe galon în SUA. Prețul la pompă a scăzut cu 5 cenți în ultima săptămână, ajungând la nivelul menționat anterior - 3,90 dolari pe galon, potrivit datelor Asociaţiei Americane pentru Automobile.

Explicații de la Bank of America

„Estimările noastre privind elasticitatea prețurilor sugerează că cererea de benzină din SUA ar putea crește în continuare cu aproximativ 0,35 milioane de barili pe zi sau 4% până în al patrulea trimestru din 2022”, explică experții Bank of America.

Acest lucru sugerează că prețurile vor urca dacă va exista o restrângere a ofertei de gaze sau dacă prețurile la țiței se vor consolida, au adăugat aceștia.

În România, aprecierea dolarului ar putea putea determina creşterea facturilor la carburanţi, dar şi costuri mai mari de rambursare a datoriei publice şi creşterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut, susţin economiştii consultaţi de Agerpres.

Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană, în condiţiile în care cursul afişat marţi de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, faţă de 4,8851 de lei pentru un euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE