Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Francofoniei, la București. Instituția este a doua de acest tip din Europa, destinată studenților din țările membre ale OIF

Casa Francofoniei din campusul Universității Politehnica din București este a doua instituție de acest tip din Europa, după cea de la Paris. Este un spațiu capabil să primească peste 300 de studenți francofoni. Imobilul tocmai a fost inaugurat.

Instituția a fost inaugurată la București în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, dar și a doamnei Secretar General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Spațiul este destinat studenților care vin din țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei și are o capacitate de 340 de locuri de cazare. Mai mult, programele desfășurate de Universitatea Politehnica oferă și 500 de burse studenților străini, în special celor francofoni.

Președintele României, Klaus Iohannis: ”Ne aflăm împreună la începutul unui nou an universitar, într-un loc care demonstrează angajamentul țării noastre față de obiectivele francofoniei științifice, ca și față de prioritățile Organizației Internaționale a Francofoniei, în cadrul căreia România împlinește trei decenii de apartenență activă.”

Louise Mushikiwabo, Secretar General al Organizației Internaționale a Francofoniei: ”Casa Francofoniei, care va găzdui studenți, cercetători, veniți din spațiul francofon, este un pas în plus în demersul deja evoluat pe care România l-a inițiat în domeniul studiilor și al cercetării în limba franceză.”

”Sunt foarte fericită să fiu aici, foarte încântată să trăiesc această experiență. Ca studentă la Universitatea Politehnica, voi avea o diplomă de la această universitate, iar (Casa Francofoniei – n.red.) va oferi un plus de notorietate diplomei mele”, spune o studentă din Arfica.  

Peste 300 de locuri destinate studenților din țările care sunt membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei

Casa Francofoniei oferă, pe lângă locuri de cazare, și spații dedicate evenimentelor culturale, expozițiilor de artă sau dezbaterilor universitare. Instituția își propune să să le ofere studenților condițiile ideale pentru performanță în educație. 

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: ”Ne bucurăm că nu va fi doar un centru în care tinerii vor locui, va fi un centru de cultură și de educație, cu foarte multe facilități, care sunt în casă sau alături de casă, ceea ce este la fel de important. Și nu în ultimul rând mă bucur că deja studenții, mulți francofoni la noi în Universitate, sunt deja interesați. Vom lansa apelul împreună cu AUF în perioada următoare și deja avem câteva sute de aplicații înainte ca aplicația să se deschidă.” 

Odată cu inaugurarea noii instituții, a fost semnat și un acord care le facilitează studenților francofoni obținerea unei duble diplome. 

Didier Desplanche, rectorul Universității Ecam, Lyon: ”Această dublă diplomă este valabilă în cadrul masteratelor, care să le ofere studenților o deschidere, adică masteranzii francezi pot studia în România, un semestru sau un semestru jumătate, iar masteranzii de la Universitatea Politehnica din București pot veni în Franța să studieze timp de un an și să obțină dublă diplomă.” 

Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România: ”Cred că acest loc destinat comunicării, culturii, chiar aici, într-una dintre cele mai mari universități din România, va consolida spiritul francofon deja prezent în România.” 

Mohamed Ketata, director regional al AUF: ”În prezent, România este a doua țară după Franța cu un număr atât de mare de universități care sunt membre ale Agenției Internaționale a Francofoniei, cu un număr atât de mare de studenți care vorbesc limba franceză, dar și cu un număr atât de mare de instituții francofone care activează în România.” 

Valoarea investiției pentru Casa Francofoniei s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de lei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE