Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este miza vizitei ministrului de Interne austriac în România

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, care se împotrivește intrării României în Schengen, vine miercuri în țara noastră. A fost invitat de omologul său, Lucian Bode cu scopul de a-l convinge că merităm să aderăm la Schengen.

Totuși vizita oficialului austriac nu trebuie văzută ca un angajament, ci mai degrabă își face o documentare la fața locului, după ce a invocat migrația ca motiv pentru a respinge extinderea Schengen. Un lucru este cert: nu mai este timp pentru ca țara noastră să adere în prima parte a anului la spațiul de liberă circulație.

Spania, speranța României

Următoarea întrunire oficială a miniștrilor în format JAI, prezidată de Suedia, este iunie, și nimeni până acum nu cerut ca extinderea spațiului Schengen să fie pe agendă. Guvernul de la Stockholm spune că are intenții, doar că Austria blochează în continuare discuțiile privind aderarea la Spațiul Schengen a României și Bulgariei.

”Noi, din partea suedeză, suntem în favoarea aderării celor două țări și sperăm că această chestiune să fie rezolvată în acest an , dar o decizie trebuie luată de fiecare țară,” a declarat Ulf Kristersson, premierul Suediei.

Autoritățile din România își pun speranța în Guvernul Spaniei, pentru ca România să adere anul acesta la spațiul Schengen. Spania preia de la 1 iulie președinția Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de Interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, aflat în vizită la București acum o lună spune că susține demersul.

”Am lăsat la final angajamentul absolut al Spaniei față de nevoia ca România sa dobândească repede statutul de membru deplin al spațiului Schengen. Toți cei care ne dorim un spațiu Schengen solid și puternic nu îl putem înțelege fără România, țară cu drepturi depline,” a explicat Fernando Grande-Marlaska, ministrul de Interne spaniol.

România îndeplinește criteriile de aderare

Rapoartele experților care au vizitat țara noastră anul trecut au arătat că România continuă să îndeplinească criteriile de aderare. Procesul a fost blocat însă de Austria, în decembrie 2022. De atunci, Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană continuă să susțină că locul României și al Bulgariei este în Schengen.

”Locul României este în Schengen, trebuie să fie acolo, iar noi, la Comisia Europeană, vom continua să facem demersuri pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Ar fi trebuit să se întâmple ieri,” a declarat Frans Timmermans - vicepreședinte al Comisiei Europene, în data de 31 martie 2023.

Ministrul austriac de Interne vine în România în 26 aprilie. Când a votat respingerea aderării, Austria a invocat problema migrației care afectează funcționarea spațiului de liberă circulație. Rapoartele oficiale arată însă că România nu se află pe ruta migrației, iar motivul ar fi fost doar un pretext. Oficialul austriac nu a dorit niciodată să explice votul din Consiliul JAI din 8 decembrie, chiar a fugit de jurnaliștii care acopereau evenimentele la Bruxelles.

Peste 400 de milioane de cetățeni europeni trăiesc în spațiul Schengen, care le permite să circule fără controale la granițele interne ale țărilor din care fac parte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE