Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Capsula Peregrine, a cărei misiune de a ajunge pe Lună a eşuat, se va prăbuşi pe Pământ

Publicat de: Euronews

Capsula Peregrine, care a ratat obiectivul de a realiza prima alunizare comercială, urmează să se prăbuşească joi, în mod controlat, pe Pământ, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Capsula ar trebui să ardă în atmosfera terestră deasupra sudului Oceanului Pacific, la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri nord de Noua Zeelandă, vineri, în jurul orei locale 10:00 (21:00 GMT, joi), a anunţat compania Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, Statele Unite.

O conferinţă de presă comună cu agenţia spaţială americană NASA este programată pentru ziua de vineri.

Misiunea privată Peregrine a fost lansată săptămâna trecută de la centrul spaţial Cape Canaveral din statul american Florida.

La scurt timp după lansare s-a produs o defecţiune la sistemul de propulsie, care a condus la o scurgere de combustibil.

Obiectivul de a ajunge pe Lună a fost abandonat

Inginerii au reuşit să stabilizeze capsula pentru o perioadă, însă obiectivul de a asoliza pe Lună a fost abandonat.

Capsula urma să aselenizeze în februarie într-o zonă numită Sinus Viscositatis şi să efectueze astfel prima misiune americană - fără echipaj uman - pe Lună după misiunea Apollo, din urmă cu peste 50 de ani.

Start-upul american Astrobotic a lansat modulul de aselenizare Peregrine la 8 ianuarie, la bordul noii rachete Vulcan Centaur a grupului ULA din care fac parte Boeing şi Lockheed Martin.

Pe lângă echipamente ştiinţifice, nava spaţială transporta bunuri ale clienţilor privaţi ai companiei Astrobotic. De asemenea, trebuia să transporte pe Lună echipamente ştiinţifice pentru NASA în valoare de 108 milioane de dolari.

Până în prezent, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China şi India au reuşit să plaseze cu succes vehicule spaţiale pe suprafaţa Lunii. Dintre acestea, doar Statele Unite au reuşit să trimită oameni pe Lună.

Astrobotic va avea o nouă şansă în noiembrie, cu modulul Griffin, care va transporta astromobilul VIPER al NASA la polul sudic al Lunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE