Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caniculă în România, de astăzi până vineri. Este cod portocaliu în 9 județe. Temperaturile vor ajunge la 38 de grade

Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă, până pe 1 iulie. Sunt așteptate temperaturi de până la 38 de grade.

Codul portocaliu vizează județele Timiș, Arad, Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud și Mureș. În aceste zone, în zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37...38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

În restul țării, va fi în vigoare un cod galben, în același interval. Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vremea în București

În zilele de miercuri, joi și vineri (29, 30 iunie și 01 iulie) vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Vor fi temperaturi maxime de 34...36 de grade și minime de 18...21 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în după-amiaza zilei de vineri (01 iulie).

Cum ne protejăm de caniculă

Ministerul Sănătății informează că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Totodată, medicii recomandă să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

De evitat alcoolul și băuturile pe bază de cofeină!

Totodată, este recomandat să facem duşuri calduţe.

Dacă este nevoie să plecați de acasă în intervale orare în care temperaturile sunt foarte ridicate, folosiți o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE