Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidații ”plinurilor de mașină”. Milionari și bugetari cu averi nejustificate, aspiranți la primăria Cluj-Napoca

"Nu poţi să faci politică serioasă dacă nu ai bani măcar de 5 plinuri la maşină pe săptămână", spunea în urmă cu 20 de ani un fost candidat și fost președinte de stat.

Plecând de la această paradigmă, am dorit să vedem cât de “gospodari” sunt principalii candidați la primăriile marilor municipii, atunci când vine vorba de propriile averi.

Printre cei mai cu dare de mână am regăsit o serie de actuali primari pretendenți la un nou mandat, oameni de afaceri cu averi de ordinul milioanelor, avocați de succes, dar și bugetari cu indemnizații infime, strângători însă peste poate, cu averi la limita legalității.

Clujul, printre orașele cu cel mai mare buget de gestionat

Cluj-Napoca este în topul marilor orașe din țară la capitolul cel mai mare buget de gestionat. Cu 3.99 miliarde de lei incluse în bugetul pe acest an, nu e de mirare că sunt mulți pretendenți dornici sa gestioneze primăria.

Aflat la al cincilea mandat, Emil Boc are mai multe locuri de muncă: la primărie, în conducerea ANI locală, la UBB și la Comitetul European al Regiunilor, încasând în ultimul an din aceste calități mai bine de 400.000 lei, de două ori mai mult decât salariul său de edil.

A adunat, ardelenește, mai multe proprietăți moștenite la Răchițele, două apartamente în Cluj, din care unul l-a dat fiicei sale, plus casa de vacanță cumpărată la Câmpenești. În mai multe conturi, depozite și fonduri de investiții, edilul a strâns echivalentul a peste un million de lei în moneda națională, euro și dolari, de două ori mai mult față de 2022.

În schimb are un credit de 100.000 de lei de achitat. În ciuda faptului că veniturile sale nu sunt tocmai mici, edilul deține o singură mașină, care are o vechime de 17 ani.

Candidat ADU, Viorel Băltărețu nu este doar deputat, ci și om de afaceri. Are aproape 7,5 milioane de lei în acțiuni și investiții. Și a încasat în ultimul an numai din dividende peste 900.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă 57.000 de lei din chirii, indemnizația anuală de deputat de peste 150.000 de lei și un împrumut de o valoare similară, acordat în nume personal.

În cele 25 de conturi și depozite bancare, deputatul are economii în lei, euro, dar și în dolari, care depășesc 500.000 de lei. Deține mai multe terenuri intravilane care însumează peste 6.000 de metri pătrați, plus două apartamente și o casă de 297 de metri pătrați în Cluj Napoca. O altă casă a primit-o donație, în Blaj, Alba, și mai are un apartament în stațiunea bulgărească Balcik.

Candidat PSD, fosta deputată Aurelia Cristea nu și-a mai actualizat averea din 2014 încoace. Atunci devenise celebră pentru vânzarea unei case de aproape 400 de metri pătrați cu peste jumătate de million de euro. Mai are trei terenuri, unul în Cluj, altele în comunele Negreni și Călățele, aferente unor case, dintre care una de 300 mp.

Declara la acea dată bijuterii și ceasuri în valoare de 35.000 de euro și 50.000 de euro în conturi. Ultimele surse de venituri menționată erau cei aproape 350.000 de lei din calitatea de fost membru CSA și cea de deputat.

Viceprimar și candidat, udemerista Olah Emese are în proprietate un apartament și un mic teren intravilan județul Cluj, comuna Florești. Deține o motocicletă Suzuki Marauder, are în conturi 142.300 de lei și indică ca surse anuale de venit indemnizația de viceprimar de Cluj Napoca și predarea unor cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai.. În total 147.216 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE