Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Scholz, îngrijorat de ascensiunea extremei drepte în recentele alegeri regionale din Bavaria şi Hessa

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat marţi ''îngrijorat'' de rezultatele obţinute de partidul de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) la alegerile regionale desfăşurate duminică în landurile Bavaria (sud) şi Hessa (vest), transmit AFP şi Reuters.

''Voturile care au mers la un partid populist de extremă dreapta în Germania ar trebui să ne îngrijoreze. Este vorba despre apărarea democraţiei'', a spus Scholz într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Hamburg.

Scholz vrea o politică comună europeană în domeniul azilului

El a subliniat importanţa unei politici comune europene în domeniul azilului şi a salutat progresele înregistrate recent cu privire la un mecanism de solidaritate pentru migranţi şi solicitanţi de azil.

''Numărul celor care vin în Germania este prea ridicat'', a afirmat şeful executivului german.

Săptămâna trecută, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui text cheie al reformei politicii europene de migraţie, depăşind reticenţele Italiei.

Regulamentul în cauză, care va face în continuare obiectul negocierilor cu Parlamentul European, are scopul de a organiza o reacţie în cazul unui aflux masiv de migranţi într-un stat UE, aşa cum s-a întâmplat în cazul crizei refugiaţilor din 2015 - 2016. Textul prevede, în special, solidaritate obligatorie între statele membre şi o posibilă prelungire a duratei detenţiei migranţilor la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Acest text, ultima parte din Pactul european privind migraţia şi azilul, asupra căruia ţările membre trebuiau să convină, a întâmpinat obiecţii timp de câteva luni din partea Germaniei, din motive umanitare.

La sfârşitul lunii septembrie s-a găsit un compromis pentru a obţine undă verde din partea Berlinului, dar Italia şi-a exprimat apoi dezacordul în legătură cu o prevedere privind rolul ONG-urilor în salvarea migranţilor.

Italia a acuzat Germania că finanţează mai multe ONG-uri care realizează acţiuni de salvare în Marea Mediterană. Premierul italian Giorgia Meloni a cerut ca aceste ONG-uri să debarce migranţii în ţările ale căror pavilion este arborat de nave. În cele din urmă a fost găsită o formulă care să mulţumească atât Roma, cât şi Berlinul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE