Parchetul General a anunțat trimiterea în judecată a lui Călin Georgescu. Fostul candidat la președinție este acuzat că a promovat, în spațiul public, „a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată."
Călin Georgescu, trimis în judecată
Ordonanța de urgență nr. 31, din martie 2022 prevede că o asemenea faptă este pedepsită cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.
Acuzațiile vizate de Parchet fac referire la mai multe declarații făcute de fostul candidat la președinție, fie în interviuri sau emisiuni televizate, fie prin postări pe rețelele de socializare. Justiția a observat o așa-numită „consecvența ideologică pro-legionară". Totodată, faptele cercetate relevă o legăturile a sa cu diverse persoane care sunt promotori ai ideologiei neolegionare.
Aceste afinități ale lui Georgescu ar fi fost făcute, potrivit anchetatorilor, „cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța”.
Noua decizie a Parchetului vine după ce, pe 27 iunie, lui Georgescu i s-a adus la cunoștință că i se schimbă calitatea în dosarul aflat pe rol.
Pe 6 iunie, procurorii i-au prelungit încă o dată controlul judiciar. Prima dată când Georgescu a fost plasat sub control judiciar a fost pe 26 februarie. El nu are voie să părăsească țara fără acordul autorităților judiciare și nici nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
- Ce a spus Călin Georgescu în acea emisiune de pe 16 mai 2025: „Și completez că cel care se luptă chiar și singur cu o mână de viteji pentru neam și țara lui, și pentru Dumnezeu nu va fi învins niciodată." Citatul provine din cartea „Pentru legionari”, scrisă de Corneliu Zelea Codreanu, în 1935.
Călin Georgescu este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni. Rechizitoriul arată că faptele pentru care a fost trimis în judecată Călin Georgescu au fost comise în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025.
Pe 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, și a fost invocată decizia Curții Constituționale din luna decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile din primul tur.
Faptele pentru care este cercetat Călin Georgescu:
- mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;
- necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces;
- glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi,
- ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin;
- cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la data de 02 octombrie 2021.