Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cadourile primite de Nicolae Ceaușescu, scoase la licitație

Două dintre cadourile pe care Nicolae Ceaușescu le-a primit de la niște lideri comuniști sunt scoase la licitație: o masă de la șahul Iranului și o vază de la liderul nord-coreean Kim-Ir Sen. Colecționarii, în mare parte, pasionați de istorie, participă la astfel de licitații fie pentru că vor obiectele la care nici nu puteau spera în perioada comunismului, fie pentru că speculează valoarea acestora în timp. În fiecare an, piese din colecția familiei Ceaușescu sunt scoase la vânzare, iar multe dintre ele ajung peste hotare.

Două cadorui primite de Nicolae Ceaușescu, scoase la licitație

Nicolae Ceaușescu a primit numeroase cadouri în timpul deplasărilor pe care le făcea în state precum Iran sau Coreea de Nord sau atunci când liderii comuniști vizitau România.

Alina Panico, PR manager al unei case de licitații: "Vorbim de o masă de colecție, realizată din lemn exotic și sidef, care are prețul de pornire de 2.000 de euro. Această masă a fost primită de Nicolae Ceaușescu, în semn de cadou protocolar, din partea șahului Iranului, Mohammad Reza Pahlavi".

Ceaușescu a mai primit, printre altele, și o limuzină din 1974, din partea șahului Iranului, pe care o folosea doar la întâlnirile oficiale. Și aceasta a fost scoasă la licitație acum doi ani, cu prețul de pornire de 4.000 de euro. Mașina, considerată o emblemă a industriei auto din Iran, a fost adjudecată cu 95.000 de euro de un colecționar român.

Mihaela Barbu, jurnalist Euronews: "250 de euro este prețul de pornire pentru această vază din lac și sidef, pe care Nicolae Ceaușescu a primit-o drept cadou de protocol, în una dintre vizitele sale din Coreea de Nord, în anii 80, de la președintele Kim-Ir Sen, bunicul actualului lider nord-coreean, Kim Jong-Un".

Obiecte care i-au aparținut lui Nicolae Ceaușescu, scoase la licitație

Obiectele sunt mărturii ale relațiilor diplomatice complexe pe care România le avea pe vremea comunismului. Aceste cadouri ajungeau să decoreze birourile în care Nicolae și Elena Ceaușescu își desfășurau activitatea, dar și reședințele lor, chiar dacă cei doi nu aveau o educație culturală dezvoltată, potrivit istoricilor.

Tudor Vișan, istoric: "Este vorba de o categorie de cadouri diplomatice, o tradiție foarte veche să se ofere, cu ocazia unor vizite ale unor șefi de stat, astfel de obiecte și cu o semnificație care vine o dată din obiectul în sine și apoi se și explică, la momentul oferirii lor, care este intenția celor care îl oferă. Ele sunt obiecte valoroase, au și o valoare estetică. Oricine, când le privește, își dă seama că sunt ceva mai speciale, așa că aprecierea venea destul de ușor doar privindu-le."

Românii nu știau ce obiecte primea familia Ceaușescu. După căderea comunismului, bunurile celor doi au fost confiscate de stat și unele au fost vândute la licitație publică, iar unele au ajuns în colecții private. În fiecare an, piese de artă ale cuplului dictatorial sunt scoase la licitație și zeci de oameni sunt interesați să le cumpere.

Alina Panico, PR manager al unei case de licitații: "Cele mai multe persoane care achiziționează obiecte care au aparținut familiei Ceaușescu sunt istorici sau pasionați de istorie. De cele mai multe ori, aceste piese părăsesc România și sunt duse în afară, multe dintre ele chiar trec Oceanul și ajung în familiile unor români care au trăit în acea perioadă, atunci când era președinte Nicolae Ceaușescu."

Reprezentanții casei de licitații estimează că sumele pentru care vor fi adjudecate cele două obiecte scoase acum la vânzare vor fi de cel puțin cinci ori mai mari decât prețurile de pornire.

Alături de ele, alte 200 de piese de artă orientală sunt scoase la licitație pe 27 septembrie. Până atunci, acestea sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, iar intrarea este gratuită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE