Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria a interzis ca avionul rus în care se află Maria Zakharova să-i survoleze spațiul aerian

Consiliul miniștrilor de externe OSCE are loc joi, 30 noiembrie, în capitala Macedoniei de Nord, Skopje, acolo unde și Rusia este invitată, pentru prima dată de la invazia pe care a declanșat-o în Ucraina. Însă rușii au în continuare probleme, din cauza războiului.

Maria Zakharova, interdicție de a traversa spațiul aerian al Bulgariei

Din delegația Rusiei fac parte, printre alții, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, dar și purtătorul de cuvânt Maria Zakharova, numai că aceasta din urmă nu a avut permisiunea de a traversa spațiul aerian al Bulgariei. Astfel, avionul rus a fost nevoit să facă un ocol, pe deasupra Turciei și Greciei și a ajuns la Skopje în noaptea de 29 noiembrie.

Au fost însă schimbări pe ultima sută de metri. Bulgarii nu aveau probleme dacă în avion nu se afla Zaharova, așa că, inițial, au permis traversarea spațiului aerian. Ei au spus că aeronava rusă poate trece doar dacă la bord nu se va afla și Zaharova, recunoscută pentru pozițiile sale anti-occidentale pronunțate. În plus, ea se află sub sancțiunile multor state din UE.

Boicot împotriva participării Rusiei la OSCE

În semn de protest pentru prezența Rusiei, țări precum Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania nu vor lua parte la această reuniune.

"Regretăm profund decizia care permite participarea personală a ministrului rus de Externe S. Lavrov la cea de a 30-a Sesiune a Consiliului Ministerial de la Skopje. Asta nu face decât să ofere Rusiei încă o ocazie de propagandă. Această participare riscă să dea legitimitate Rusiei agresoare ca membră de drept a comunității noastre de țări libere, trivializând crimele atroce comise de ruși", se arată în declarația comună.

Ucrainenii susțin că Rusia a reținut trei oficiali OSCE, în mod ilegal, de peste 500 de zile. Ei se află în detenție.

Principalul subiect de discuție din cadrul OSCE este situația de criză în care se află organizația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE