Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bugetul pentru 2023, în dezbaterea Parlamentului. Proiectul se bazează pe o creștere economică de 2,8%

Bugetul de stat pentru anul 2023 intră luni în dezbaterea Parlamentului. Proiectul Executivului va fi analizat întâi în Comisiile de specialitate. Proiectul bugetului de stat se bazează pe o creștere economică de 2,8%, iar deficitul bugetar este estimat la 4,4% din PIB.

14 ministere ar urma să primească mai mulți bani în 2023. Ministerul Familiei va avea un buget de 6 ori mai mare comparativ cu anul precedent. Vor mai fi creșteri importante la Dezvoltare, Investiții și Proiecte Europene, Cultură, Transporturi, Mediu sau Cercetare. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va primi peste 30 de miliarde de lei în anul următor.

Ce ministere vor primi bugete reduse

Vor exista tăieri la Ministerul Energiei, la Ministerul Justiției, la Ministerul Sănătății sau la Ministerul Afacerilor Externe. De exemplu, instituția condusă de Virgil Popescu va avea un buget cu 64% mai mic în 2023. Și Ministerul Justiției va primi cu aproape 52% mai puțini bani.

Consiliul Fiscal estimează încasări mai mici la buget comparativ cu țintele asumate de Guvern. În replică, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, se declară optimist.

„Anul trecut exista aceeași critică și s-a dovedit că anul acesta avem 70 de milioane în plus la bugetul de stat, față de anul 2021. Este foarte bună opinia, dar ceea ce ne-am propus în buget vrem să se îndeplinească”, a declarat Adrian Câciu.

Inflația estitată va fi de 8%

Profesorul de economie Cristian Păun este de părere că scăderea inflației va fi o provocare pentru Guvern.

„Se mizează pe o creștere a PIB-ului de 11%, din care inflația este doar 8%. Deci Guvernul a venit și a spus că el crede că inflația va fi de doar 8%. Majoritatea specialiștilor - BNR, FMI - dau ca sigur inflație de două cifre pentru România. Ceea ce înseamnă că din cele 11% din care Guvernul preconizează că o să crească nominal nu prea mai rămâne mare lucru, dacă inflația nu va fi cât zice Guvernul de 8%”, a explicat Cristian Păun.

Chiar si ministrul de finante a recunoscut la sfarsitul acestei saptamani ca in realitate cresterea preturilor la produsele de baza este dubla, fata de rata inflatiei.

„Aş putea să fiu plastic să spun că a crescut cu 15%, că asta este rata inflaţiei. Coşul de consum a crescut mult mai mult la produsele de bază. 30 – 35 la sută. Să definim puţin produsele de bază. Eu aici aş lua şase, şapte produse. Avem pâine, avem lapte, avem ou, avem brânză, avem cartofi şi legume", a explicat ministrul de Finanțe.

Opoziția refuză votul pe buget

Partidele din opoziție au anunțat că nu vor vota legea bugetului.

„Vedem că le place această inflație. De fapt întreaga construcție este un bazată pe minciună. Se cresc sumele în lei, dar leii aceia nu mai valorează cât valorau înainte”, a declarat Cătălin Drulă.

Coaliția de la Guvernare își dorește ca legea bugetului să primească joi votul final în Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE