Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul, cel mai scump oraș din România. Capitala, pe locul 179 din 218 orașe europene, la capitolul cost de trai

Bucureștiul este cel mai scump oraș din România, conform celei mai mari baze de date din lume, care a dat publicității statistici legate de costul vieții, valabile pentru prima jumătate a anului 2022. Capitala României este pe locul 179 din 218 orașe europene, la capitolul cost de trai.

Pe locul întâi, cu cele mai mari prețuri se regăsește orașul Basel, din Elveția. De altfel, în top cinci sunt doar orașe din Elveția.

Bucureștiul, cel mai scump oraș din România

Conform uneia dintre cele mai mari baze de date din lume, Numbeo, care centralizează principalii indicatori ai costului vieții în întreaga lume, cel mai scump oraș din România este Bucureștiul. Capitala este urmată în top de Cluj-Napoca și de Constanța.

La București, cheltuielile lunare pentru o familie alcătuită din patru membri ajung la aproape 9.600 lei, sumă calculată fără să includă și plata chiriei, iar o singură persoană, pentru un trai decent în București, cheltuiește în fiecare lună nu mai puțin de 2.741 lei, de asemenea, sumă calculată înainte de plata chiriei.

Conform platformei, Bucureștiul a depășit Clujul în toate privințele. Chiar și prețul chiriilor este mai mare în București, cu aproape 5% în plus față de Cluj. Cea mai mare diferență se observă la prețurile din restaurante, care sunt 15% mai mari în Capitală decât în localurile din Cluj.

Când comparăm Bucureștiul și Constanța, diferențele sunt și mai mari. De exemplu, chiria unui apartament în București este cu aproape 16% mai mare decât la Constanța, iar prețurile în restaurante sunt 30% mai mari.

Este cu aproape 15% mai scump să iei masa în oraș la București decât la Budapesta

Cu ajutorul bazei de date, am comparat costurile și între București și alte orașe din Europa. De exemplu, în Budapesta sunt prețuri mai mici la restaurante. Este cu aproape 15% mai scump să iei masa în oraș la București decât la Budapesta. Per total, Bucureștiul este cu aproximativ 4% mai costisitor, dacă luăm în calcul prețurile de consum și costul chiriei.

Lucrurile se schimbă când comparăm Bucureștiul și Viena, cel mai bun oraș de locuit, conform Economist Intelligence Unit. De exemplu, la capitolul chirie, pentru o locuință in București plătim cu 55% mai puțin decât la Viena, iar dacă vorbim despre prețurile alimentelor sau mâncarea din restaurant, costurile sunt cu circa 38% mai mici în București decât în capitala austriacă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE