Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La Cavnic, în perioada sărbătorilor de iarnă, alaiurile de brondoși adună în zonă zeci de turiști. Atât adulții, cât și copiii se îmbracă în haine albe, măști înfiorătoare și își împodobesc brâul cu zeci de clopote de tablă. Aceștia aleargă apoi pe străzile orașului sub pretextul de a alunga răul și a aduce noroc în casele în care sunt lăsați să intre.

Tradiția este dusă mai departe de cei tineri

Timp de trei zile, Cavnicul a răsunat de clopotele și fluierele brondoșilor. Tinerii costumați în haine albe, cu măști înfricoșătoare și purtând clopote din fier în jurul brâului au mers din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.

Turist: ”Prima dată când am venit în Cavnic, mi-a fost frica de ei, că pe la noi nu e așa. Eu sunt de peste deal din Ocna Șugatag. Acolo se umbla cu steaua, vifalimul, cu capra, nu se umblă cum se umblă aici.”

Gazdă: ”Avem o problemă, avem bucate, avem de toate, băuturi, dar problema e cum o să puteți mânca, cum o sa puteți bea cu cușmele astea pe voi?”

Eduard este unul din tinerii care anul acesta a dus tradiția mai departe în Cavnic.

Reporter: ”În ce te-ai îmbrăcat astăzi?”

Eduard: ”De brondoș. Cavnicarii s-au îmbrăcat în costum tradițional maramureșenesc cu clopote din tablă alamite și aceste cușme care sunt făcute din lână de oaie.”

Un costum cântărește aproape 20 de kilograme

Căciulile sunt făcute din piele de oaie, iar clopotele din tablă. La 57 de ani Petre Ilieș este responsabilul cu facerea clopotelor din tablă în oraș ca tradiția să rămână cunoscută de toată lumea. Tot el face și cușmele.

Un costum complet ajunge să cântărească aproape 20 de kilograme. 

Reporter: ”Cine face costumele astea?”

Petre: ”Clopotele, cușmele, corbaci - le fac eu, haine, cămașă, izmene le coasă alții care-s în domeniu. În ultimii ani am făcut tot mai multe clopote, înainte făceam în jur de 100, acum fac 400 într-un an.”

Orașul Cavnic a devenit de câțiva ani o atracție pentru turiștii care vin să vadă tradițiile de sărbători.

Ioana Petruș, consilier județean și operator cultural: ”Avantajele sunt foarte multe. În primul rând, această tradiție ne situează pe un loc fruntaș pe harta obiceiurilor de Crăciun si atrage foarte mulți turiști din țară, din străinătate când vin în orașul Cavnic se opresc și sunt curioși de ceea ce se întâmplă în oraș când văd acești oameni mascați.” 

Legenda spune că locuitorii din Cavnic au reuşit să-i alunge pe tătari, care au invadat oraşul în acum mai bine de 300 de anii, după ce s-au costumat în brondoși. Drept mărturie, există o piatră pe care scrie ”Până aici au ajuns tătarii în 1717”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE