Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Britanicii își plâng Regina: „Toată lumea este foarte tristă. E ca și cum ne-am pierdut bunica”

Ultima călătorie a Reginei Elisabeta a II-a se va încheia la Londra, de unde a domnit peste 70 de ani. În timp ce pregătirile pentru funeraliile de stat sunt în toi, londonezii își exprimă respectul față de suverană, pe care au simțit-o aproape ca pe o bunică.

Întreaga națiune se pregătește de despărțirea de Regina Elisabeta a II-a. La Londra, repetițiile au început pentru ceremonia funerară dedicată suveranie britanice.

Funeraliile Majestății Sale sunt pregătite temeinic, pregătirile sunt în toi aici pe celebrul bulevard The Mall. Vedem cavaleria regală care merge spre Palatul Buckingham, acolo urmează să facă un schimb de ture și se vor întoarce.

Toate aceste pregătiri înseamnă și că ceremonia propriu zisă de pe 19 septembrie va fi grandioasă. Acesta este cuvântul folosit de jurnaliștii britanici când se referă la ceremonii. Pentru că Regina le merită, spun și cetățenii britanici, pentru că a domnit 70 de ani neîntrerupți.

Londonezii de toate vârstele se îndreaptă către Palatul Buckingham pentru a-și exprima respectul pentru personalitatea și domnia reginei Elisabeta a II-a. Derek Smith este veteran de război după ce a servit în Air Force inclusiv în timpul crizei canalului Suez. A păstrat vie prima sa amintire cu Regina Elisabeta a II-a pe care a văzut-o, copil fiind, de la câțiva metri.

„Era chiar după al Doilea Război Mondial, aveam 9 ani, eram într-o zonă bombardată în sud-estul Londrei și familia regală a decis să facă un tur. Cele două prințese, Elisabeta și Margaret, erau pe bancheta din spate a mașinii, iar Regele și Regina erau în față. Noi eram singuri acolo, le-am făcut cu mâna, și ea ne-a făcut cu mâna înapoi. Am respectat-o și am admirat-o pentru tot ce a făcut în cei 96 de ani de viață.

Am vrut să venim la Londra astăzi ca să ne exprimăm respectul pentru Regină. A fost o femeie extraordinară, a fost parte din viețile noastre, este o mare pierdere, a reprezentat un exemplu uimitor, nu cred că mai este cineva ca ea în lume. Sunt trist. Pentru că a fost o persoană extraordinară.”, a declarat Derek Smith, veteran de război.

Regina Elisabeta, întreaga viață a unei națiuni

„Un singur cuvânt – Elisabeta, Regina noastră! Ne exprimăm respectul. Este mai mult decât amintirea ei aici, este întreaga viață a unei națiuni, vrem să recunoaștem tot ce a făcut și ce a reprezentat pentru noi.”, a mai declarat o persoană.

E ca și cum ne-am pierdut bunica

„Dintotdeauna a făcut parte din viața mea, la fel a fost pentru mulți britanici. Este ca un membru de familie, e ca și cum ne-am pierdut bunica. Toată lumea este foarte tristă. Toți au respectat-o, indiferent dacă au acceptat monarhia sau nu, oamenii din întreaga lume au respectat-o pe Elisabeta.”, se mai arată într-o declarație.

Și această familie, formată din patru generații, își însoțește bunica în vârstă de 91 de ani pentru a depune omagii Reginei.

„Am avut patru monarhi de-a lungul vieții mele. Am cunoscut-o, soțul meu a cunoscut-o pe regină pentru că el a alergat la Maratonul Londrei. A fost foarte drăguță, a vorbit cu el și el a ținut-o de vorbă, a trebuit să i se spună să meargă mai departe.”, au spus aceștia.

Timp de o săptămână, britanicii își mai pot lua rămas bun de la regină, până la înmormântarea care va avea loc pe 19 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE