Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden, așteptat să prezinte Starea Uniunii. Mesajul către națiune va fi susținut în fața camerelor reunite ale Congresului

Publicat de: Euronews

Joe Biden va susține în această noapte discursul privind „Starea Uniunii” (State of the Union), într-o ședință comună a Camerei Reprezentanților și Senatului.

Economia și războiul din Ucraina, principalele subiecte

Economia și războiul din Ucraina vor fi, cel mai probabil, principalele subiecte abordate de liderul de la Casa Albă. Evenimentul are loc și în contextul în care relația cu China a cunoscut o deteriorare semnificativă în ultimele zile. În același timp, analiștii spun că va fi și un test politic pentru liderul democrat, care nu a anunțat încă dacă va mai candida în alegerile prezidențiale din 2024.

Va fi primul discurs al lui Biden în fața unui Congres divizat, după ce republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților în baza rezultatelor alegerilor legislative parțiale de anul trecut. Liderul democrat trebuie să se asigure de sprijinul bipartizan cu privire la plafonul datoriei publice.

Lisa Mascaro, jurnalist Associated Press (AP): „Mizele politice sunt foarte mari pentru ambele tabere. Este un eveniment foarte urmărit, un eveniment național, istoric”.

Vicepreședintele american Kamala Harris, liderul Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy și judecătorii Curții Supreme vor participa la ședință. Anul trecut, nu mai puțin de 38 de milioane de americani au urmărit evenimentul, transmis în direct de majoritatea televiziunilor.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va vorbi despre economia țării și despre infrastructură.

Lisa Mascaro, jurnalist AP: „Este așteptat ca Biden să evidențieze prioritățile sale cu privire la o serie de subiecte cu care se confruntă țara. Desigur, plafonul de îndatorare urmează să intre în discuție. Congresului i se va solicita să crească limita pentru a permite mai multe cheltuieli. Vor fi o serie de subiecte legate de economie, sănătate, războiul din Ucraina, chestiuni de politică internă și internațională”. 

Pe de altă parte, analiștii nu se așteaptă ca președintele american să facă vreo referire la scandalul privind documentele clasificate găsite la reședința sa, un incident speculat de republicani.

Presa americană spune că este puțin probabil ca liderul democrat să facă un anunț referitor la o posibilă candidatură pentru un nou mandat, în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Popularitatea lui Joe Biden a fost într-un trend descendent în ultima vreme. Potrivit unui sondaj publicat de presa americană luna trecută, doar 31% din cei intervievați cred că democratul Joe Biden ar fi un președinte competent și eficient, iar 71% considerau că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE