Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bangladeshul începe să taie curentul. Guvernul vrea să scadă cheltuielile cu energia

Autoritățile din Bangladesh sunt hotărâte cu orice preț să scadă consumul de electricitate și combustibili, așa că au decis că școlile vor fi închise încă o zi pe săptămână, iar birourile guvernamentale și băncile vor termina programul cu o oră mai devreme decât până acum.

Deciziile ar trebui să mai ușureze factura energetică a țării

Deciziile ar trebui să mai ușureze factura energetică a țării cu aproape 170 de milioane de locuitori. Guvernul este îngrijorat de creșterea prețurilor la combustibili și energie și de impactul în domeniu al războiului din Ucraina.

Abdul Baten, șofer: „Cumpăr orez cu 70 de taka (n.r. 0,74 dolari SUA) pe kilogram, care era de obicei 40 de taka kilogramul. Uleiul de soia îl cumpărăm vrac și nu îmbuteliat, pentru că avem venituri mici. Acum, prețul uleiului a ajuns la 200 de taka (n.r. 2,1 dolari SUA), dar salariul meu nu a crescut în ultimii doi ani.”

Reducerile de program decise de guvern au intrat deja în vigoare

Reducerile de program decise de guvern au intrat deja în vigoare. Birourile guvernamentale și băncile își vor reduce ziua de lucru la șapte ore din ultimele opt ore. Totuși, birourile particulare au voie să-și stabilească propriul program. În Bangladesh, majoritatea școlilor sunt închise vineri, dar acum se vor închide și sâmbătă.

Oli Ullah, profesor: „Am o școală. Nu am putut până acum să pun un generator acolo. În această situație, copiii suferă foarte mult și am spus deja, nu pot dormi de grijă. Suferim foarte mult, cel puțin din cauza întreruperilor de curent. Nu erau așa de dese până acum.”

Sectorul transporturilor este cel mai afectat de creșterea prețului petrolului

Autoritățile din Bangladesh spun că au fost obligate să ia astfel de măsuri, pentru că au apărut tot mai multe sincope în aprovizionarea cu resurse energetice. Șaizeci și cinci la sută din petrolul cumpărat este folosit în transporturi, iar 10% este utilizat pentru a produce energie electrică. În consecință, sectorul transporturilor este cel mai afectat de creșterea prețului petrolului. Luna trecută, prețurile la carburanți în Bangladesh au crescut cu peste 50 la sută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE